55 år i samma kök

Köket i trean har använts dagligen i mer än ett halvsekel, men än är det i gott skick. När hyresvärden byter stammar får hyresgästerna själva välja om originalköken skall vara kvar eller tas bort.
1952 flyttade nygifta paret Birgit och Lennart Ohlsson in i en hyrestvåa högst upp i ett alldeles nybyggt låghus i Bandhagen i södra Stockholm. Och här har de bott sedan dess, först ensamma, sedan med dotter och hund, sedan ensamma igen, till för femton år sedan då Lennart gick bort. Men Birgit bor kvar och har nu bott 55 år i samma lägenhet.
En del har förändrats under åren. Grannar har flyttat in och ut igen, tapet- och golvmodet har växlat, inredningsideal har kommit och gått. Den största förändringen kom på sextiotalet, då lägenheten slogs ihop med en liten etta med kokskåp, så Birgit och Lennart fick sammanlagt tre rum och kök på 76 kvm.
Men köket är sig likt sedan byggåret. De sneda dragskåpen, den tjocka diskbänken i zinkplåt, det utdragbara bakbordet under arbetsbänken, skafferiet med kallventil, beslag och gångjärn, kaklet och redalådorna i glas, allt är i välbevarat original. De enda nytillskotten är spisen och fläkten, från början fanns bara en frånluftslucka ovanför gasspisen.

Köket från hallen. Här syns nytillskotten spisen och skåpet samt fläkten över spisen. Köket är välbevarat, med sina rejäla lådor och typiska dragskåp med full takhöjd. Dragskåpen är egentligen ett arv från 40-talet som hänger med in i 1950-talets kök. De två raderna kakel är typiska för fyrtio- och femtiotalets kök.Foto Per Myrehed.
Olika valmöjligheter
Huset är nyligen stambytt, och värden Familjebostäder har ett avtal med Hyresgästföreningen att alla hyresgäster får välja hur mycket som skall renoveras i köket.
-Det är ett bra avtal, man hör ibland om fina kök som rivs ut mot hyresgästernas vilja när husen stambyts, men här väljer alla själva vad de vill ha kvar, berättar Kim Olin, områdesförvaltare på Familjebostäder, och fortsätter:
-Man kan välja att bara få rörstammarna bytta, få diskbänken höjd till dagens standard, få nya köksluckor eller få ett helt nytt kök med kakel och nya skåp. Hyreshöjningen för köket varierar då från inget alls till drygt 500 kronor per månad.
De flesta väljer att få diskbänken höjd, eller låter köket vara helt oförändrat. Många tycker att de gamla köken är fina, andra vill inte betala mer än nödvändigt i hyra. Birgit valde att ha sitt kök oförändrat vilket inte kostar något alls. Då fick hon nya rör och ny ettgreppsblandare, men inget annat.
-Skafferiet är bra, och köksskåpen är fina, men ganska opraktiska. Det går inte att ha stora tallrikar nertill där skåpen är som grundast, då måste man kliva på en pall och riskera att falla. Men rymligt är det, jag får in massor i skåpen, och visst är det bra kvalitet på virket. Det märks på att köket fortfarande är så fint trots att jag har lagat mat här varenda dag i 55 år.

Redalådorna i glas är i original från byggåret. Foto Per Myrehed.


Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt