Allt du vill veta om gamla fönster

Fönstren gör allt för husets uttryck, så byt inte ut dina gamla fönster! Här gör vi upp med några myter och svarar på vanliga frågor om gamla fönster. 


Hjälp, måste fönstren bytas?
Äldre fönster har vanligen mycket bättre virkeskvalitet än nyare och kan räddas även om de ser ganska illa åtgångna ut. Virket till fönstersnickerierna valdes med omsorg. Det bästa virket sattes i bottenstyckena eftersom de är mest utsatta för väder och vind.
 
Läcker inte de gamla fönstren värme?
Många tror att moderna fönster är mer energisparande och byter därför ut sina gamla fönster, men det stämmer inte. Forskning visar att de äldsta fönstren, med sin breda luftspalt, har bättre isoleringsvärden än moderna treglasfönster.
När hösten kommer tar du fram dina gamla innanfönster, lägger vadd mellan fönstren och skruvar fast fönstren. Klistra för skarvarna med fönsterremsor och du har ett tätt och fint fönster som isolerar utmärkt.
Har du inga innanfönster kan du dra ner en rullgardin nattetid, den isolerar nästan lika bra mot kyla.
 
Hur får man bort gammal färg på fönstren?
Ta först ur glasen, annars kan de spricka. Använd helst en så kallad speedheater som tar bort färg och kitt samtidigt utan att bränna träet.
 
När skall man kitta om?
Om kittet inte längre sluter tätt mot glaset är det dags för omkittning. Ett snabbtips om man inte hinner kitta om ordentligt är att pensla rå linolja på kittet, fettet i oljan hindrar fukt från att komma in. 

 
 
Våra rutor är trasiga, vilket sorts glas skall jag ersätta dem med?
Är huset byggt före 1930 bör du i första hand välja munblåst glas, i andra hand valsat. Hus byggda efter 1930 men före 1970 bör ha valsat glas i bågarna. Är huset nyare än 1970 kan du välja modernt floatglas.
 
Vad är kopplade fönster?
Att använda fönster med två glasrutor är en gammal sed i Sverige. I hus byggda före 1920 har fönstren dubbla enkelbågar där den yttre bågen öppnas utåt. De inre bågarna är lösa och sätts in på fönstrets insida under vinterhalvåret, för att minska draget. Innerbågarna tätas inifrån med klisterremsor av papper för att kondens inte skall komma in, och nertill mellan bågarna läggs vadd eller mossa, som suger upp fukt, isolerar en smula och ser trevligt ut.
På 1920-talet började kopplade fönster användas i husen. Det betyder att ytterbågen och innerbågen är hopkopplade till en enhet. Man kan dela fönstren för tvätt men tar inte isär dem helt.
 
Hur sätter man upp fönsterremsor?
Stäng innanfönstren så att inte bågarna står och sviktar. Klipp till lämplig längd av remsan. Dra remsan i en hink med kallt vatten. Dra bort det överflödiga vattnet mellan fingrarna. Tryck fast och rätta till remsan med hjälp av en trasa. Låt torka. Fönstret är tätt!
Lossnar remsorna beror det på att båge eller karm är smutsiga. Från Jämtland berättas att remsorna fäster bättre med mjölk.
När remsorna skall bort blöter du dem ordentligt, så lossnar de lätt.
Fönsterremsor köper du på byggnadsvårdsbutiker, till exempel Åre byggnadsvård som tar 39 kronor för 25 m.
 
Varför lägger man mossa mellan fönstren?
Mossa eller fönstervadd läggs mellan ytter- och innerbågen på fönstren i samband med att de klistras igen för vintern. Vadden anses dämpa drag, men dess huvuduppgift är nog att vara dekorativ. Vill man dekorera ytterligare kan man placera ut eterneller eller andra torkade växter ovanpå vadden. Vadd hittar du bland annat på Byggnadsvård Nääs, 70 kr/rulle. Mossa finns i vanliga affärer till jul.
 
Ull, lin eller gummi?
Traditionellt har man använt tätningslister av ull eller lin till fönstren. I dag används oftast gummi, men de äldre materialen har många fördelar. Gummit torkar och spricker, är miljöfarligt att framställa och håller relativt kort. Ull är fet och stöter bort fukt, samtidigt som den sväller i stora springor. Linlister ”andas” och ventilerar bort fukt.
Ullister finns bland annat på Gysinge för 9 kr/m. Linlister finns till exempel på Claessons trätjära, 5,50 kr/m.
Vill du läsa mer om gamla fönster? Kanske passar denna artikel dig.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt