Allt om hyllremsor

Små detaljer kan göra mycket för trivseln. Den gamla trotjänaren hyllremsan
livar upp skåpen och du kan enkelt variera uttrycket.

Ett enkelt sätt att skapa mer trivsel hemma är att klä hyllorna med dekorativa hyllband, antingen gjorda i papper – hyllremsa, eller i bomull, så kallade hyllbårder.
Hyllbanden användes flitigt som dekoration på hyllor i köket, skafferiet och garderober från 1850 och framåt. De fästes längs hyllplanets kant och hyllplanen kläddes även in med papper, vaxduk eller korkmatta. Att pryda spiselkransen med en hyllremsa av bredare modell var också vanligt. När funktionalismen slog igenom på 1930-talet med sina enkla linjer och avskalade ytor tappade hyllremsan fort i popularitet.

Tack vare massproduktionen av hyllband kunde även hushåll med låga inkomster ha råd med de enklaste modellerna. Hyllremsorna var en förbrukningsartikel som smutsades och slets hårt, speciellt i köken, men då var det lätt att slänga dem och byta ut till nya fräscha. En mer hållbar variant var virkade hyllband som kunde tvättas och återanvändas hur många gånger som helst. De fästes med häftstift.

I dag är nyproduktionen begränsad, enstaka tillverkare har ett fåtal mönster att välja mellan. Men på loppisar, auktioner och i byggnadsvårdsbutiker kan man ha turen att hitta gamla originalrullar.
Variationerna i material, färg och form är i princip oändliga. Den enklaste utformningen är en rak och slät remsa med en vågigt skuren nederkant. Något mer avancerad blev tillverkningen med stansade hål i spetsmönster. De mest påkostade var tillverkade av flera lager papper i olika strukturer och mönster som limmades och pressades ihop.
Pappret är av varierande kvalitet och struktur. Slätt och enkelt, strukturerat för att imitera textilväv eller veckat kräppapper är några exempel. Kring 1950-talet tillverkades självhäftande hyllremsor i plast. Hyllremsorna är enfärgade eller tryckta i en eller flera kulörer, de mest exklusiva med guldimiterande färg. Blommor i olika varianter har alltid varit populärt som mönster, antingen stiliserade eller verklighetstrogna. Även prickar, rutor, ränder, girlander och slingmönster förekommer.
Vissa modeller är formgivna för att användas vid särskilda högtider, till exempel band med nykläckta kycklingar och texten ”Glad påsk”.
 

Hyllremsor har inte bara massproducerats, utan även tillverkats hemma. Den som ville göra egna hyllremsor klippte ut dem i färgat, ofärgat eller tidningspapper och den slöjdkunniga virkade sina.
Vill du göra egna hyllremsor, använd  papper eller vaxduk. Klipp långa remsor med mönstersax, kallas också sicksacksax eller taggsax, och fäst i hyllkanten med häftstift. l
Text: Erika Åberg

Kommentarer

Anita Isaksson, - Fredag 25 september 2015

Virkade hyllremsor

Hej! Så vackert med de virkade hyllremsorna. Jag skulle så gärna vilja ha en beskrivning på enkla virkade hyllremsor, om någon har.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt