Använda linoljefärg eller inte?

Vår fastighet i södra Norrlands inland består av större boningshus, lillstuga, ladugård och uthus, byggt 1900. Det större boningshuset är belagt med panel på 1990-talet, målat med Falu rödfärg och över detta röd plastfärg. Lillstugan har panel från 1940-50-talet, också målat med plastfärg. Alla hus behöver målas och vi tvättade lillstugans fasad förra sommaren med högtryckstvätt för att få bort plastfärgen. Vi skulle vilja måla med ljus Falu rödfärg, men fick rådet i en byggnadsvårdsbutik att använda linoljefärg om det sitter rester av plastfärg kvar i underlaget. Och det gör det. Stämmer deras råd? Panelen har fransat sig, går det att måla eller måste vi lyda en snickares råd att byta panel på de svagaste partierna?
Anna

 I min värld skulle jag mycket hellre välja att måla med slamfärg än med linoljefärg. Ingendera kommer att funka perfekt, men slamfärg är billigare och lättare att komplettera, eftersom väggarna fortsätter att fortsätta flagna lite grann. Slamfärgen är dessutom matt och skadorna kommer därför inte att synas så tydligt som med den blankare linoljefärgen. Sedan är det faktiskt så att slamfärg på akrylat brukar hålla bättre än linoljefärg. Underligt nog.
 
Glöm heller inte underarbetet. I det här fallet borstar du i panelens riktning med en piassavakvast med stålborst. Sen sköljer du ren väggen och medan den fortfarande är lite fuktig målar du. Då suger färgen jämnt. Och glöm inte att måla brädorna från ände till ände i ett enda svep. Annars kommer det att bli väldigt synliga överlappningar. 
 
Rådet att byta panel tycker jag du kan ta till dig på sikt. Men det kan man alltid återkomma till, speciellt om du målar med slamfärg. Samma sak här – en slät ny bräda sticker ut mycket mer med linoljefärg än med slamfärg. Det här kommer att bli väldigt fint!
 
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt