Vackra korkmattor

De första svenska linoleummattorna kom 1898 och vid mitten av 1900-talet var korkmattan vår vanligaste golvbeläggning. Fortfarande tillverkas linoleummattor, men de gamla mönstrade mattorna är akut utrotningshotade.

 

Linoleumgolv, ofta kallade korkmattor, är uppbyggda av linolja, kork och trämjöl. Den elastiska massan blandas med pigment, harts och fyllmedel, som kan bestå av kork eller kalkstensmjöl, och valsas fast mot en väv av jute.
Två varianter av linoleummattor finns; genomgjutna och tryckvara. I de genomgjutna mattorna blandar man flera olika linoleummassor på juteväven så att en mönstereffekt skapas. Det är bara sådana mattor som finns på marknaden i dag.

I tryckvara, som är den gamla sortens mattor, trycktes mönstret på en enfärgad matta. Färger och mönster skiftade beroende på tidens mode, men gemensamt var att färgerna var betydligt klarare och starkare när mattorna var nya än i dag när vi hittar dem i ett gammalt hus.
Linoleum AB Forshaga var Sveriges enda linoleumfabrik, som startade 1896 och finns kvar under namnet Forbo Forshaga. Än i dag tillverkas linoleummattor här, men enbart genomgjutna.
Linoleum är miljövänligt, slitstarkt, isolerande, tyst att gå på och har en förmåga att "läka" mindre repor och märken.
Har du en gammal mönstrad linoleummatta, var rädd om den! Vill du inte ha kvar den kan den försiktigt rullas ihop och förvaras på en vind eller i ett uthus, men släng den inte.


Så städar du linoleum
Linoleummattor är känsliga för fukt och ska rengöras med torra metoder; sopa eller dammsug! Måste du våttorka, vrid ur trasan ordentligt först. Använd ljummet vatten med vanligt handdiskmedel, inte såpa (såpa förtvålar linoljan vilket torkar ut mattan).
Svåra fläckar kan slipas med fin stålull.
Gamla mattor levererades från fabriken med ett ytskikt av vax medan nyare linoleummattor (från 1980-talet eller yngre) har ett akrylatbaserat grundskydd.
Med jämna mellanrum behöver ytskiktet förbättras för att mönstret inte skall slitas ner. Förr fernissade man mattorna, men dagens fernissa är gjorda efter annat recept och mattans yta förblir då kladdig. Använd hellre mjukvax eller Osmo hårdvaxolja.
Nytryck av gamla mönster
Har du en linoleummatta med ett mönster du vill bevara eller vill komplettera en välbevarad matta, kan du lämna in den för nytryck. Företaget Handtryckta tapeter i Stockholm trycker upp nya mattor efter gammal förlaga, och vill dessutom gärna ha prov på äldre mattor till sitt mönsterarkiv. Läs mer på www.handtrycktatapeter.se

Kommentarer

Redaktionen, - Måndag 24 oktober 2016

Hm

Linoljesåpa fungerar ju bra till det mesta så kanske är det tallsåpa som torkar ut. Klurig fråga, vet någon av er läsare?
Linda, - Söndag 23 oktober 2016

Vilken såpa?

Hej, Syftar ni på all sorts såpa i artikeln ovan eller är det just "konventionell såpa" av typen Grumme grönsåpa som menar torkar ut linoleumgolvet? Grumme grönsåpa innehåller ju tyvärr inte enbart tallbarrsåpa utan även starkare tensider och syntetisk parfym? Jag brukar använda en linoljesåpa på mitt linoleumgolv. Hur blir reaktionen där emellan menar ni? Tacksam för svar.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt