Bästa uppvärmningen för ditt gamla hus

Allt i ett hus hänger ihop. Ventilation och uppvärmning är tätt förbundna med varandra, och det är viktigt att veta vad som händer i huset när man överväger att ta bort, nyinstallera eller komplettera ett värmesystem.

Foto Michael Ekstrand/ Skogsstyrelsen

I sommartorpet är många av oss vana att elda i kaminer, kakelugnar och spisar för att klara uppvärmningen. Men i ett permanentboende vill man oftast att huset och badvattnet skall värmas utan så mycket eget arbete. Många bygger också om sina torp eller fritidshus till åretrunt-boenden och vill då anpassa uppvärmningen till nya behov, och de ständigt ökande el- och oljepriserna gör att många sneglar på nya uppvärmningsmetoder som bergvärme, luftvärmepumpar och pellettpannor. Och visst kan man göra om värmesystemet i sitt gamla hus, men det finns några saker att tänka på.

Ventilationen påverkas
Stephan Fickler på Svenska byggnadsvårdsföreningen menar att det är viktigt att veta att förändringar av uppvärmningssystemet kan förändra husets balans.
-Förr eldade man dagligen för uppvärmning och matlagning. Elden förbrukade luft och värmde upp skorstenen vilket skapade en bra ventilation och luftväxling. Genom elden skapas ventilation, ett självdrag, och samma princip gäller för alla hus som värms upp med eld, som olja, ved eller pelletter (kallas oftast pellets efter engelskan, språknämnden rekommenderar dock ordet pelletter på svenska). Slutar man elda försvinner självdraget och ventilationen fungerar sämre.

Därför måste man tänka efter innan man väljer en ny metod för att värma sitt hus, framför allt om det är en uppvärmning utan eld. Stoppas luftomsättningen i huset? Måste jag komplettera med en frånluftsfläkt för att få en bra inomhusluft?

Foto Svebio

Moderna, täta och energieffektiva hus är konstruerade för att klara en uppvärmning utan eldstad. Kök och badrum har frånluftsventilation, sov- och vardagsrum har så kallade springventiler. Sådana tekniska lösningar går ofta att anpassa till äldre hus men om det handlar om ett kulturhistoriskt intressant hus, eller ett äldre hus som man inte vill förvanska, kanske uppvärmning med ved eller pelletter passar bäst. Då har man kvar den luftomsättning som skapas genom självdraget samtidigt som man får det varmt inomhus utan stora ingrepp.

Lösningar anpassade för huset
Låt huset och dess befintliga konstruktion och uppvärmningsteknik ge förutsättningarna för planeringen. Det är till exempel bra om man har ett vattenburet system med radiatorer när man installerar pellettpanna eller bergvärme, och om huset har öppen planlösning kan en luftvärmepump ge bäst effekt.
- Man får fundera på vad som passar det egna huset bäst, och de flesta väljer nog en annan uppvärmning för timmerhuset från 1700-talet än för kataloghuset från sjuttiotalet, säger Stephan Fickler.
- I ett gammalt timmerhus kanske man behåller eldstäderna och satsar på en värmepump av något slag, om man kan placera den utvändiga delen av pumpen så den inte stör fasaden. Man kan också komplettera med pelletter i någon kamin. I ett nyare hus med källare där man kan placera en panna kanske man satsar mer helhjärtat på pelletter, som är miljövänligt och förnyelsebart.

De olika uppvärmningssystemen utvecklas hela tiden och pris, hållbarhet och tekniska lösningar kan förändras mycket i framtiden. Satsa lite extra tid på att diskutera de olika lösningar du funderar på, gärna med oberoende konsulter. Oavsett vilket system man sedan väljer för uppvärmning kan det vara klokt att inte satsa allt på samma häst.
- Spara de gamla eldstäderna och vedspisen, råder Stephan Fickler. Husets kulturhistoriska värde blir högre om eldstäderna finns kvar och fungerar. Dessutom vet man aldrig när nästa energikris kommer, då kan de bli ovärderliga. I kombination med värmepumpar är eldstäder särskilt användbara då de kan hjälpa till att hålla värmen vid köldknäppar. Och sist men inte minst skapar de bra luftomsättning i huset när de används.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt