Behålla eller riva ut?

Ett gammalt kök med inredning och material från olika tider. Vad är värt att behålla, och hur avgör man det? Göran Gudmundsson svarar på en läsarfråga som inbjuder till diskussion - vad tycker du?

Första klassens årsringar?
Jag har en gammal bergsmansgård från 1800-talets mitt, renoverad och omgjord i omgångar. Jag har läst Gård&Torp länge och förstått att husets årsringar är viktiga att behålla och redovisa, men jag blir inte klok på vilka årsringar som är värda att bevara.

Varför anses pärlsponten och vedspisen mer värda än sjuttiotalskaklet och väggskåpet? Visst måste vitvaror bytas ut när de blir gamla, men fast inredning är väl lika värdefull oavsett vilket decennium den härstammar från?  Är det bara en fråga om ålder, eller är det smak och mode som spelar in?
Kalle

Svar:
Underbar fråga! Tack! Jag kan bara säga att du ligger långt framme i ämnet restaureringsideologi när du ställer dessa frågor.  Jag har själv försökt svara på dem i min bok "Flyttning av gamla hus". Fast där valde jag en mer offensiv hållning och gick i klinch med de museala flosklerna om just årsringar, de som upprepas så ofta att de till slut blir ett hinder i stället för vägledning för den som vill restaurera sin bostad med byggnadsvårdstanken som ledstjärna.

Det låter så självklart att man skall vara rädd om årsringar. Och i begreppet "årsringar" har teoretikerna funnit ett ord som ofelbart för tankarna till något så självklart positivt som organiskt växande. Men många gamla hus består ju i dag av rena soptippar av lager på lager med - förlåt – skit: plastfärg, laminatgolv, vippfönster, betongpannor, spånplatteinredningar, asbest...
De materialen borde väl i så fall också betraktas som årsringar?  Men vem skulle vilja lägga ner pengar och möda på att restaurera just dem? Och skall man få dåligt samvete om man som fastighetsägare tar bort dem?  Det är på det viset jag menar att ordet "årsringar" hindrar. I stället borde man hjälpa folk att sanera dessa osunda material, som sänker både det ekonomiska värdet och förstör trivseln i huset.
Däremot bör materialen självklart dokumenteras - som del av den historiska utveckling som ett hus har genomgått. Men de kanske inte behöver bevaras hemma hos just dig eller mig, utan hellre på museum. Eller hos någon superentusiast. Kanske hemma hos någon av alla dem som talar så varmt för bevarandet av årsringar?  Där fick jag in en femetta. Eller hur?

Ditt foto är också så underbart - en viktig dokumentation. Sådana borde alla ta innan man bygger om. Och med den bilden svarar du faktiskt själv på frågan. Javisst, det handlar förstås främst om ålder och kvalitet när vi definierar vad som skall betraktas som "årsringar", men också väldigt mycket om smak och vad som är som mest modernt att bevara just nu! Varför skulle vi tro att just vår tid skulle kunna stå opåverkad av sådana värderingar? Men vi är kanske inte så många som vågar erkänna det.
Göran Gudmundsson

 

Kommentarer

Caroline, - Söndag 18 mars 2012

Årsringar

Underbart spännande fråga! Asbest som årsring? Ja där krävs verkligen en riktig årsringsentusiast. Samtidigt kan man ju fundera. Har köpt och ägt några gamla hus och det stora problemet har varit att många av renoveringar som gjordes på från 70tal och framåt helt enkelt förstörde husen. Inte bara att man rev ut kakelugnar och bärande väggar (öppna planytor var poppis på 90talet) utan främst att man använt material som huset inte är konstruerat för. Sedan är bilden är bilden ljuvlig Den illustrerar verkligen dilemmat. Om man orkar leva med alla "årsringarna" är väl en annan fråga...
Lilla My, - Tisdag 6 mars 2012

Bra talat!

Håller med dig Charlotte! Men det dummaste är ju att det hade varit allra billigast att inte göra något alls! Tänk om man hade sparat de ursprungliga skåpen, vilken skatt de hade varit i gården i dag!
Charlotte, - Tisdag 6 mars 2012

Pengar och smak

Man kan ju tycka att 1970-talet inte har mycket att göra i en bergsmansgård från sent 1800-tal men mycket av har faktiskt med den egna plånboken att göra. Det är klart att man som husägare vet att det gamla köket skulle se oändligt mycket trevligare ut med äldre köksskåp ihopplockade från gamla rivningshus. Men den som inte har den tiden, pengaran eller kunskapen som det tar att plocka iordning ett sådant kök får sitta kvar med sitt 1970-tal och drömma sig bort i Gård&Torp

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt