Berättelsen om hur du bor

Åtminstone snart. Att berätta om sitt liv, sina erfarenheter och sina åsikter är viktigt för många människor. Stockholms stadsbibliotek och Stockholms stadsmuseum påbörjar v 45 en gemensam insamling på tema Hemmet. Inom projektet skall stockholmarnas berättelser om hur de bor, skulle vilja bo och hur de förhåller sig till sina hem samlas in digitalt via webbplatsen Stockholmskällan.

Foto Joakim Persson


Temat är valt med tanke på att det berättar mycket om vår tid; allt från inredningshysteri till hemlöshet får plats. Men också vardagslivets dammtussar och fredagsmys. Berättelserna kommer att publiceras på Stockholmskällan och presenteras i program och utställningar under 2012. Dessutom kommer de förstås arkiveras för framtidens stockholmare!

– Man kommer också att kunna lämna in sin berättelse på något av Stockholms över 40 bibliotek, säger Annika Forsberg, projektledare på Stockholms stadsbibliotek. Där kan man få hjälp att skriva ut formuläret och fylla i det för hand om man föredrar det. Man får vara anonym och man kan skriva på flera språk. Bibliotekspersonalen visar gärna hur man går till väga

Den 12-13 november blir det temahelg på Stockholms stadsmuseum i samband med startskottet för insamlingen. Lördagen bjuder på föredrag om bland annat mediebilden av det privata rummet och fosterbarns hemförhållanden. På söndagen visas museets utställningar ur ett ”hemperspektiv”. Alltihop till fri entré. På söndagen arrangeras dessutom garanterat annorlunda lägenhets-/hus-visningar än de vanliga.

– Vi besöker några stockholmare som får sina hem analyserade av Stadsmuseets etnologer och förvandlar helt enkelt ett antal bostäder till lägenhetsmuseer för en dag berättar Anna Ulfstrand, chef för Stockholms stadsmuseums dokumentationsenhet.

Samarbetet mellan Stockholms stadsmuseum och Stockholms stadsbibliotek går under namnet Lyhört och det kommer att fortsätta även framöver, då med andra frågor i fokus.

– Men just nu är det temat ”hemmet” som står i centrum på alla våra bibliotek, berättar Annika Forsberg, som gärna vill slå ett slag för alla förläsningar, läsecirklar, pysselverkstäder och andra temabundna aktiviteter som planeras på biblioteken under hösten.

Insamlingen pågår till februari 2012.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt