Blir innanfönster för tätt?

Vår cirka hundra år gamla glasveranda har enkla fönster. I samband med renovering har vi isolerat väggar, golv och tak något. Nu återstår innanfönster. Det vore så fint om vi kunde sitta där när solen skiner på vintern! Vi hade tänkt göra enkla innanfönster som lyfts bort på sommaren. Det är bara ett av fönstren på verandan som går att öppna. De andra saknar gångjärn och är helt fasta/täta. Om vi sätter dit innanfönster och fönsterremsor runt samt vadd och tegelbitar emellan, blir det inte för tätt då? Ska det inte vara viss ventilation utåt? Normalt är ju inte fönster så täta som dessa blivit av allt målande under årens lopp. På vintern när vi inte är i stugan har vi låg värme i de andra rummen. Till verandan har vi alltid stängt för att slippa värmeförlusten. När solen skiner på våren kan där bli varmt så det är nog rätt stora temperaturskillnader. Hur ska vi göra?
Eva Sjögren

Hela idén med en glasveranda är att den skall tjäna som ett rum mellan ute och inne, ett ”mellanrum” i ordets egentliga bemärkelse. Där kan man förgro plantor om våren, för de enkla fönsterglasen släpper in värme, till skillnad från dubbla rutor och isolerglas. Många som sätter in isolerrutor har inte förstått att de isolerar lika väl mot inkommande som utgående värme. Där kan tomater och äpplen få stå och eftermogna på hösten, för verandatemperaturen följer naturligt utomhustemperaturen, men några grader högre. Där sparkar man av sig skor och stövlar utan dåligt samvete, för i en veranda har man inte samma krav på städning som inomhus. Den som isolerat sin veranda och gjort om den till uterum upptäcker dessutom snabbt ett behov av en tillbyggnad för just den funktionen. Och då blir det ofta ett trädäck, lite för stort - och under tak - liksom en förstukvist utanför verandan, som tårta på tårta. 

Till verandan går man ut med sin kaffekopp efter maten och njuter av regnets smatter på taket (det hörs igenom så länge taket inte är tilläggsisolerat!) och med gamla kristallklara fönsterrutor känner man sig nästan som utomhus.  Man slår sig ner och lyssnar när blåsten tar tag i trädkronorna (med enkla fönster hör man fortfarande vind och fågelsång igenom!). Och där sitter man sena mörka höstkvällar i den efterdröjande solvärmen i fotogenlampans sken och tänker: Gud vilken tur ändå att vi inte isolerade verandan!

Efter detta poetiska/patetiska (stryk det icke tillämpliga) utbrott går jag över till dina frågor, trots att du egentligen själv har svarat på dem så bra. Jo visst, fönstren blir för täta. Ja visst, det skall vara ventilation utåt. Och jag lägger gärna till: Det kommer att kosta dig massor av tid och pengar att göra om din veranda till inbyggd. Och det kulturhistoriska värdet sjunker drastiskt. Du får själv avgöra om det är värt det. Jag tycker nog inte det, som möjligen framgått.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt