Bra alternativ till lera?

Vi håller på med renovering av flera gamla hus. Den senaste byggnaden är uppförd 1910-12 och är i stort sett intakt. Det var en man som varit i Amerika och tjänat ihop lite pengar som byggde detta hus, som är lite annorlunda än de traditionella Värmlandsgårdarna. Vi står just i beredskap att renovera en gammal bagarstuga, som tillhör gården. Jag skulle vilja ha hjälp med hur man bevarar jordkällaren intakt, den ligger nämligen under huset, med en underbar torpargrund, minst 80 cm bred. Golvet i huset är isolerat med lera, den vill vi ta bort för att få »bättre« renare isolering. Vad finns det för annat material?
Lena Norlander


SVAR Det låter spännande med ditt annorlunda hus! Din fråga om jordkällaren förstår jag dock inte riktigt, eftersom du inte berättar vad som är fel med den. Normalt är en jordkällare så gott som underhållsfri och behöver bara ha en någorlunda fungerande ventilation på sommaren, så att inte trädörren ruttnar och järndetaljerna rostar. Den kan man åstadkomma genom att låta dörren stå lite på glänt. På vintern skall dörren däremot vara stängd, så att inte mark och väggar fryser och skjuter sönder.
Ert golv är isolerat med lera, säger du. Ofta lade man ett lager lera som tätning i botten av golvet. Den skall du inte ta bort, för den tätar också mot drag. Lera i en trossbotten gör också att fyllningen blir tung, vilket i sin tur isolerar mot ljud. Många gör tvärtom mot vad du vill göra och förbättrar sin trossbotten genom att lägga in lera. Så tänk dig för så du inte byter ner dig.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt