Byggnadsvårdshelg på Skansen

Helgen 14-15 maj ägnas åt byggnadsvård på Skansen. Den som är intresserad av att vårda hus med traditionella metoder och material, eller nyfiken på äldre byggnadshantverk får träffa Skansens egna hantverkare, entreprenörer som Skansen samarbetar med. De hantverk som är representerade är måleri, snickeri, smide, fönsterrenovering, plåtslageri, mureri och spåntillverkning. Skansens byggnadsantikvarie och representanater från Svenska byggnadsvårdsföreningen och Hembygdsförbundets verksamheter kopplade till byggnadsvård finns på plats för att svara på frågor. Helgens aktiviteter är samlade till området kring Röda längan, Swedenborgs lusthus och Järnhandlarens hus. På Röda längan och Swedenborgs lusthus pågår upprustningsarbeten. På Marknadsgatan pågår också spåntaksläggning.


Färg

Skansens målare kokar rödfärg och pratar om slamfärg, linoljefärg, tjära och pigment vid Swedenborgs lusthus.
Gnestapenseln svarar på frågor om penslar och penselskötsel vid Rosengården
Ekofasad tvättar fasaderna rena på ett för miljön och huset vänligt sätt. Presentation vid Swedenborgs lusthus.
Engwall & Claesson tillverkar linoljefärg och svarar på frågor om linoljefärg och målning med linoljefärg vid Spannmålshandlarens lusthus.

Fönsterrenovering
Skansens snickare visar fönsterrenovering och berättar hur man gör för att skära glas, linoljekitt, trälagningar, lämpliga färgtyper utanför Järnhandlarens hus.

Finsnickeri

Hur gör man en halv meter profilerad list? Åhlunds byggnadsvård visar hur, med relativt enkla medelvid Järnhandlarens hus.

Byggnadsvård
Skansens byggnadsantikvari och representanter från Svenska byggnadsvårdsföreningen svarar på frågor vid Röda längan.
Sveriges hembygdsförbund berättar om vilka historier man kan gräva fram om sitt hus i hembygdsrörelsernas fotoarkiv. Röda längan.

Smide
Skansens smed har ässjan igång och berättar om smidestekniker.

Plåtslageri

Bror Janssons smide visar skillnaden mellan enkel- och dubbelfals och arbetar med att klä in Röda längans skorstenar med plåt.

Tak
Skansens snickare pratar om tegeltak, nävertak, spåntak och stråtak. Besökare är välkomna att följa med upp på byggställningen och diskutera de arbeten som görs på Röda längan.

Mureri
Skansens murare arbetar meden skorstenskrage på Röda längan.

Spåntillverkning

Spåna med Sture Brorsson, takspånstillverkare, vid Röda längan.

Spåntaksläggning

Skansens snickare lägger spåntak på en av marknadsbodarna på Marknadsgatan.

14 - 15 maj kl 11 - 17
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt