Detaljer som passar huset?

Hur får vi ordning på detaljerna, så de passar med husets stil?
Stellan reder ut svårigheterna.

FRÅGA: Vi har kommit över vårt drömställe i byn Rytterne utanför Västerås. Det är en liten jordbruksfastighet på en udde i Mälaren. Gården nämns första gången i böcker från bygden 1851. I sommar kommer vi att måla om boningshuset i tre olika kulörer. Beige med ljusgröna knutar och engelskt röd på fönstren. Gårdslängorna kommer behålla sin faluröda färg. Med tiden vill vi ge huset fler finsnickerier men första projektet är att göra om räcket på altan och balkongen på framsidan samt sätta dit ett räcke på altandäcket till vänster om huset. Hur ska vi få det så det passar husets stil? Och hur gör vi huvudentrén mer trevlig, helst någon typ av farstutkvist? 
Joanna, Andreas och Lovis

STELLAN SVARAR: Det låter alltid trevligt att höra att någon funnit sitt drömställe. Det brukar betyda att en byggnad och dess omgivning kommer att få den omvårdnad som behövs för framtiden.
Boningshuset ser ut som det byggts eller grundligt ombyggts i en stil som dominerade under 1920-talet, tjugotalsklassicismen. Den stilen återupplivar det sena 1700- och det tidiga 1800-talets nyklassicism. Typiskt för den är en sammanhållen, symmetrisk form och brutna tak som kallas mansardtak. Det något utsvängda taksprånget är också typiskt för 1920-talet. Den här stilen präglar ännu ert hus, trots senare tillägg som utbyggnaden bakåt och altandörrar med låg glasning. Det är alltså hos hus från den perioden ni ska hämta inspiration till nya detaljer och annat om ni vill bevara husets stil. Den centrerade skorstenen antyder att huset kan ha en korsplan, fyra rum med skorsten mitt i huset. Ett rum var oftast hall med trappa till övervåningen och ett annat, oftast i nordost, var husets kök.

Ni talar om att måla om utvändigt till en ljusare, beige kulör med mörka fönster, det passar fint ihop med perioden. Bygger ni om altanen mot sjön samtidigt kommer det åter att bli en fin harmoni mellan volym, detaljer och kulörval. Jag har gjort en enkel skiss som förslag till ny utformning med ändrade räcken både uppe och nere.
I äldre gestaltning sitter räckena mellan stolparna och inte framför dem. Stolparna bryter också överliggaren och går upp en liten bit, krönta av en dekorativ och skyddande hatt, precis som på era stolpar i bottenvåningen. Räckena hade nästan alltid lodräta spjälor som hölls ihop av en under- och överliggare vilka fästes i stolpsidorna. Det här går att göra än i dag utan att bryta mot nya regler om säkerhet. Nybyggnads- och ombyggnadsregler stipulerar en miniräckeshöjd av 1 100 mm och ett största avstånd mellan spjälor av 10 mm.
Mina två förslag är dels ett räcke i sen jugendstil. Det har raka spjälor av två bredder på små avstånd som gärna kan dekoreras med ett borrat hål i den breda spjälan. Förslag nummer två är en 1700-talsinspirerad version av balustradtyp. Spjälorna görs med balusterdocksform som sätts upp mellan över- och underliggare. Båda dessa typer följde med i egnahemsbyggandet fram till 1930-talet då funktionalismen gjorde rent hus med alla krusiduller.

Vad gäller räcke/staket runt ert altandäck blir det genast lite knepigare. Sådana altaner fanns ju aldrig under den tid som huset speglar och det finns därför ingen tradition att luta sig mot. Ni ska hur som helst välja en annan typ av räcke än det runt den öppna verandan och förstukvisten. Altanräcket/staketet bör inte ses som en del av huset utan snarare ansluta till en tradition av enklare räcken eller staket. Kanske ett korsräcke vore en god idé. De har ju blivit litet uttjatade under senare år men med litet omsorg om detaljerna kan det nog bli fint. Korsformen kommer ju ursprungligen från antikens Rom så till ert hus i tjugotalsklassicistisk stil passar det in, även stilhistoriskt.

Entrén sitter ju på en senare tillbyggnad som är lägre och flackare än själva huskroppen. Den farstukvist ni önskar bör därför vara ganska blygsam i dimensionerna så att tillbyggnaden inte tar över husets uttryck. Takformen utförs kanske lämpligast som ett enkelt sadeltak som går in under befintlig takfot. Stolpar, räcken och andra detaljer görs helst lika som på verandan mot sjön. Jag tänker mig också en sittbänk till höger om dörren. Bra för att snöra på sig skorna eller att ställa matkassar på när man letar efter husnyckeln.
Jag föreslår också en något mörkare färg på grunden, det skulle ge ett mer vilande intryck.
Lycka till med sommarens arbeten!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt