Diskbänksrealism

Var rädd om din gamla diskbänk, tjock plåt av hög kvalitet går knappt att få tag i längre. Med lite skötsel håller du den fin längre.

Före sekelskiftet 1900 var platsen för matlagning en enkel inrättning med vedspis, låga arbetsbänkar och en balja placerad på en bänk där man diskade. Långt in på 1930-talet använde man köket för både matlagning, hygien och tvätt oavsett om man bodde på landet eller i staden.
De första diskbänkarna som kom in i köken på 1920-talet var av vit marmor eller zink. Vasken användes endast som avlopp och väggen kring vask och bänk var klädd med marmorskiva eller zinkplåt.
 
Under 1930-talet dök den rostfria diskbänken upp med två hoar. Bänkar av marmor med två nedsänkta hoar i emalj eller plåt förekom också, men den rostfria plåten konkurrerade snart ut alla andra material. I dag är den standard i alla kök.
På senare år har efterfrågan ökat efter hoar med ett äldre utseende. De flesta tillverkare erbjuder nu hoar i porslin som kan sänkas ned i en trä- eller stenbänk.

Försök finna en begagnad äldre rostfri diskbänk om du planerar att byta ut din diskbänk. Finns ibland i större byggnadsvårdsbutiker. Nytillverkade diskbänkar görs i tunnare plåt av sämre kvalitet. En äldre diskbänk är mer praktisk med högre kanter utåt och lägre kant för avrinning mellan hoarna.
 
Om du måttbeställer en ny diskbänk kan den beställas med vulstkant, en rundad kant som ger bänken ett äldre utseende.
Vita marmorskivor finns att köpa om du vill återskapa känslan av ett sekelskifteskök. Även gröna och grå marmorbänkar ger en genuin känsla i köket.
 
Torka av diskbänk och diskho efter användning med en fuktig trasa med diskmedel. Skölj med varmt vatten. För att undvika fläckar efter intorkat vatten kan man eftertorka med en torr trasa. Använd Autosol för att polera ytan. Kraftiga kalkavlagringar avhjälps med varm ättika 7% som får stå i några minuter. Skölj.
 
Undvik:
Skursvamp och skurpulver, det efterlämnar repor
Blekmedel, diskbänken rostar
Klorhaltiga rengöringsmedel, kan göra den rostfria ytan matt
Salt, skölj snabbt bort det då det annars kan uppkomma rostplättar på stålet
Varma kastruller/grytor, plåten kan deformeras av värmen.
 
 
 
Dubbelho från Nacka byggnadsvård.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt