En kraftfull skönhet

Trolska dimslöjor, dagg i gräset, lätta stråk av morgonkyla, så en doftpust av varm häst. När dimman lättar över hagen står den där. Tung, bastant, oberörd av hårt väder, urstark, ändå mild i blicken och sinnelaget. Ardennerhästen.

Som man hör på namnet kommer hästen från Ardennernas högland, beläget i sydöstra Belgien på gränsen mot Frankrike. Rasen kallades också Bergsardenner och djuren var sega, hårda och rörliga. En av ardennerns hängivna tillbedjare var Napoleon, som inte nog kunde berömma den. Isande kalla krigsnätter kunde skörda många hästars liv, men ardennerhästarna uthärdade såväl köld som hunger. I hans armé hade därför ardennern sin givna plats.

Ardennern kom till Sverige 1873, då greve C. G. Wrangel importerade tre hästar från Belgien. Den visade sig passa väl ihop med våra svenska hästar och det dröjde inte länge förrän den erövrat större delen av södra och mellersta Sverige. Så småningom nådde rasen även Norrland och blev kvar.

Hästen idealisk i skogen

Att använda hästar i skogsbruk och jordbruk har aldrig helt försvunnit. Det finns äldre människor som håller fast vid hästen, men också varje år några nya unga som börjar.
Mindre skogsägare, med tillräckligt mycket skog för att inte vilja arbeta för hand, har en fantastisk arbetskamrat i hästen. Ingen maskin kan lika lätt, billigt och skonsamt som hästen röja bland storm­fällda träd och dra ut timmer till skogsvägarna. Inga skador på ungskog och mark, inget buller, inga föroreningar, ut kommer bara prima gödsel.

Klippt och skuren för hårt arbete

Ardennern med sin enormt kraftiga benstomme är som byggd för hårt arbete i skogen, liksom vår egen nordsvensk och andra rejäla arbetshästar. Och visst är det en mäktig syn med en riktigt kraftfull skönhet i arbete! Dessutom bidrar hästar till att vårt landskap hålls öppet, genom att de betar i hagarna.

Vill du veta mer om ardennern? Läs på www.ardennerforeningen.nu
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt