Husdagbok - Annika och Sven

Annika och Sven
Namn: Annika och Sven
Ort: Boxholm
Vårt hus: Klockefällorna
Kontakta mig
Om renoveringen av vårt torp i Östergötland, våra försök att få det tidsenligt men ändå praktiskt, men lika mycket om torpliv i allmänhet och blomster i synnerhet.

Torpet byggdes 1841 tillhörde ett säteri i södra Östergötland. Det är en enkelstuga med stuga, sidokammare och kök på ca 30m2. Stugan var åretruntbostad till 1949 och hyrdes därefter ut som sommarstuga.

1991, då tomten på drygt 2000 m2 styckades av och såldes, fanns förutom torpet ett dass, en ladugård, matkällare och brunn. Det är osäkert om den lilla arbetsboden som står där idag fanns före avstyckningen. Matkällaren hamnade tyvärr utanför tomten och är svårt förfallen. Marken är småländskt stenig och på tre sidor omgiven av planterad granskog, på den fjärde sidan ung aspskog.

Tomten är i stort sett röjd från skog men runt kanterna finns björk, lönn, rönn och ek med fler träd. Där finns också diverse vildaplar och i alla fall ett gammalt äppleträd. Det finns många gamla bärbuskar: krusbär, hallon och vinbär. Det finns röda pioner vid stugan men annars saknas planerade rabatter.

Sedan avstyckningen och försäljningen har torpet haft en tysk och två danska ägare som vi vet om. Dessa har byggt till en friggebod som fungerar som gäststuga, dragit fram vatten från brunnen till huset, gjort ett litet, kaklat badrum i sidokammaren, inrett loftet till sovrum och därtill genomfört diverse renoveringsarbeten av mer eller mindre tveksam karaktär.

Det finns sommarvatten från egen brunn och el men ingen telefon och hjälplig mobiltäckning.

Vi är stolta ägare sedan maj 2011!

Jag ska försöka hålla mig till renoveringen här men om ni vill veta mer om det som hänt tidigare och mycket om blommor och fåglar så finns det att läsa om här: http://omtorpetiskogen.blogspot.se/

Ett gammalt tegeltak

Ett av våra större projekt är att ersätta det moderna takteglet på huset med gammalt tegel i stället. Detta är ju inget litet jobb så för att öva oss har vi testat lite på den mer moderna friggeboden. Friggeboden byggdes upp av våra föregångare och blev inte riktigt klart, bl a var taket under alla kritik så det var lite akut att få något på plats där.

Vi hade tur att kunna köpa gammalt enkupigt lertegel från ett torp som rives så vi är väldigt nöjda med materialet men sen är det ju inte bara tegel, det är annat pill runt. Nocken t ex är gjord av trä liksom vindskenor mm, allt målat med vit linoljefärg. Det var svårt att få på plats då taket uppenbart inte var rakt. Nu sitter det där och fungerar bra även om det ser lite klumpigt ut. Det känns som om vi måste tänkta ett varv till innan vi gör på samma sätt på det gamla huset för det är absolut inte rätvinkligt!

Stuprännor har vi också funderat över. Det tillhör ju inte standardutrustningen på gamla torp har vi lärt oss men det känns ändå som om vi vill ha det för att skydda husen. Urholkade stammar verkade svårt och otympligt så vi försökte även här bygga en ränna av trä, målad och tätad med tjära. Vi är nöjda med resultatet! Nu rinner regnvattnet utefter en kedja ner i en fin tunna.

I slutändan kommer vi ta hjälp av hantverkare som kan sitt jobb när vi tar itu med taket på det gamla huset men vi vill kunna förklara hur vi vill ha det mer exakt. På gammal sätt men ändå det bästa för huset. Tips och råd är mer än välkomna!

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

RubrikSkapadBild
Ett gammalt tegeltak 2017-06-26 11751.jpg
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt