Ett glasklart hantverk

I ett gammalt missionshus utanför Uppsala sker underverk med gamla fönster. Gård&Torp besökte Uppsala Fönsterhantverk och fick en lektion i fönsterrenovering.För att lossa rutan måste kittet tas bort. Det värms upp med en kittlampa och skrapas bort med en så kallad glasmästarskrapa. Foto Per Myrehed.

Att ha sin verkstad i Danmark fastän man bor i Sverige kan vara lite krångligt ibland. I alla fall när Uppsala Fönsterhantverk ska importera glas från Tyskland och fabrikanten undrar om Danmark och Sverige verkligen är samma plats. Men Danmarks by ligger faktiskt i Sverige, strax väster om Uppsala. Här huserar Johan Lindblom och hans kolleger Micke Siewertz och Thomas Jarl i ett gammalt missionshus och gör underverk med gamla fönster.
- I det här huset har vi varit sedan förra vintern, men företaget har funnits i Uppsala sedan 1990, berättar Johan Lindblom. Vi gör alla möjliga fönsterreparationer, allt från kyrkor till villor. Men mest är det nog sekelskifteshus vi jobbar med. Det är ett omväxlande arbete där man både får vara snickare, målare och glasmästare.

Micke lossar varsamt rutan ur ramen. Nu kan färgen tas bort från bågen. Foto Per Myrehed


I verkstaden doftar det gott av linolja, kitt och färg och här ska Gård&Torp få lära sig hur man renoverar fönster hos Uppsala Fönsterhantverk. Det är många moment så det gäller det att hänga med. Först måste rutorna tas ur fönsterbågen och till det används en kittlampa.
- Är man privatperson har man kanske inte tillgång till en kittlampa utan får använda ett kittstämjärn, förklarar Micke. Man måste vara försiktig så att man inte har sönder rutan - det är lätt hänt!

Kådrikt trä ska det vara
För att ta bort färgen på bågen använder verkstaden en "speedheater" som är en infravärmelampa. Den hålls över bågen tills det börjar bubbla och sedan kan man enkelt skrapa bort färgen med en trekantsskrapa.
- Efter det här momentet kan vi se om några delar av bågen är skadade. Då kompletterar vi bitar som inte går att laga, säger Johan. Vi jobbar nästan bara med furu och den ska ha växt långsamt och vara rik på kåda. Man lär sig avgöra av tyngden på träet om kvaliteten är bra. Mycket kåda i träet gör det naturligtvis tyngre. Jag köper furun från en kille som har en såg här i Uppland och han håller utkik efter bra bitar till mig.

- Snickeriindustrin vill inte ha kådrikt trä eftersom det geggar igen maskinerna och tar tid att rengöra, berättar Thomas. Men det är kådan i träet som gör det hållbart. Det är därför de nya fönster som säljs idag inte håller lika länge.

När bågen är fri från gamla färgrester kan den behöva torka innan den impregneras med rå linolja. Innan fönsterrutan ska tillbaka i bågen måste kittfalsen strykas med ett lager schellack. Shellack är en naturprodukt och är sekretet från en sköldlus.
- Om man inte stryker på schellack krackelerar kittet så småningom, varnar Thomas. Träet vill nämligen suga åt sig linoljan från kittet och därför måste man ha en skyddande yta mellan träet och kittet.

För att hålla rutan ordentligt på plats måste man lägga små träpinnar mellan rutan och karmen.


Därefter är det dags att stryka på kittet med hjälp av en bred och slö kniv. Kittet som används i verkstaden består av linolja och krita och går att återanvända. Den är färdigblandad och känns som en blank deg i handen. Verkstaden förbrukar nästan ett ton kitt om året.


Lager med nytt och gammalt glas
När rutan ligger i och är kittad ska bågen grundmålas med linoljefärg och sedan spacklas och slipas. Till sist gör man slutstrykningen med linoljefärg och därefter rengörs och putsas rutorna. Har man oturen att en ruta redan är trasig eller går sönder under renoveringen har Uppsala Fönsterhantverk ett lager med både nytt och gammalt glas.

Man drar med fingret längs kittkanten mot fönstret för att det ska bli tätt.


- Gammalt handblåst glas kostar 1400-1600 kronor per kvadratmeter. Nytt glas som till exempel Floatglas kostar 280 kronor, berättar Johan. Det borde folk tänka på innan de kastar sina gamla fönster i en container. Om vi ska använda nytt glas finns det en variant som heter "rest over" som ser riktigt bra ut för det otränade ögat. Det glaset satte vi in i Österbybruks kyrka och det blev snyggt.
Innan vi lämnar Johan och hans kolleger tar vi en titt in i butiken som ligger bredvid verkstaden. Här finns en uppsjö av praktiska föremål som behövs för fönsterrenovering, men man kan även köpa färgpigment, linoljor, isoleringsband och roliga byggnadsvårdsprodukter.

Olika sorters linoljor i flaskor gör sig vackert mot några rutor av så kallat muslinglas.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt