Ett kvarts sekel av fönstervård

Det lönar sig nästan alltid att renovera de gamla fönstren, säger Allbäcks Fönsterhantverk, som har 25 års erfarenhet av att rädda gamla fönster.

Glas som glittrar. Grå, gula eller kanske engelskt röda spröjsar och bågar som komplement eller kontrast till husets kulör. Stora rutor eller små. Fönstrens utseende och placering på fasaden har stor betydelse för husets karaktär. Ett äldre hus som fått panoramafönster på 1930-40-talet förlorar sin harmoni och ett nybyggt hus med lösa spröjsar utanpå glasrutorna ser konstgjort ut.
I en gammal skola inte långt från Ystad ligger Allbäcks Fönsterhantverk som drivs av fönsterhantverkarna med stort F, Sonja och Hans Allbäck. Här har en lång rad fönsterhantverkare utbildats de senaste tjugo åren. Här tillverkas också egen linoljefärg och andra linoljeprodukter och här har ett betydande antal fönster av alla de slag fått sig en ansiktslyftning. Allbäcks har renoverat fönster på kungliga slott i Danmark och Norge, på svenska herresäten, på museala byggnader och givetvis också på vanliga villor och bostadshus.
- Det handlar inte bara om att laga bågar och måla. En fönsterhantverkare är både snickare, glasmästare, målare, smed och murare. Vi arbetar utifrån en helhetssyn, man måste sätta sig in i hur olika material samverkar för att kunna göra ett bra arbete.

Ett nytt yrke
Det började på 1970-talet. Sonja hade haft tygaffär och Hans hade ett litet byggföretag med inriktning på äldre hus.
-Vi blev sjuka av våra arbeten. Jag utvecklade allergi av all appretur på textilierna och Hans hade blivit dålig av lösningsmedlen i alkydfärgerna, så vi blev tvungna att fundera på hur vi skulle kunna försörja oss utan att bli sjuka, berättar Sonja. 
-Vi trivdes som egna företagare och ville jobba nära familjen. Hans hade fått många förfrågningar om hjälp med fönsterunderhåll.
Det var svårt på den tiden att hitta någon som kunde eller ville jobba med fönster, det ansågs vara ett riktigt skitjobb. Man fick bidrag för att byta fönster för att spara energi, men för att renovera fick man inga bidrag. I stället slet man ut gamla fönster och bytte dem mot nya.
-Vi bestämde oss för att flytta ut på landet. Vi började arbeta med traditionella, miljövänliga material och gamla hantverksmetoder och efter en tid utvecklade vi egna metoder och specialverktyg för att underlätta arbetet – det handlade inte om nostalgi utan om ekonomi. Man skulle kunna säga att vi har bidragit till att ett nytt yrke har utvecklats, säger Hans Allbäck stolt. 


Renovering lönar sig
Hans plockar fram två fönsterbågar, en frisk och en rutten. Den friska är 150 år gammal. Den ruttna har bara ett tiotal år på nacken.
-Det beror på det kådrika träet, förklarar Hans. Det kådrika, lufttorkade virket är bäst. I dag har många nya fönster torrt, poröst trä som är lättare att behandla i maskinerna för det blir inget kådklibb. Men kådan gör att fukten hindras från att tränga in i fibrerna. Det är också linoljefärgen som skyddar. Plast – och alkydfärger lägger sig som ett tätt skikt utanpå träet och finns det minsta fukt i träet börjar det ruttna ganska snart. Linoljefärger däremot är oöverträffade i sina goda egenskaper, och Allbäcks tillverkar sin egen färg.
-Folk ville köpa den färg vi jobbade med. Linoljefärg utan lösningsmedel hade varit en dröm för oss, så vi satsade på att utveckla och tillverka egen färg som bygger på linolja med färgpigment enligt gamla beprövade recept. Vi köper lokalt odlad och pressad linolja, säger Sonja Allbäck.
Hur gör man då med fönstren på det gamla torpet som är murkna och knappt har något kitt kvar?  Ett par rutor kanske är trasiga och färgen på bågarna flagnar. Är det värt att försöka rädda dem? Blir det inte billigare att köpa nya? 
-Det lönar sig nästan alltid att renovera äldre fönster då de är av bättre kvalitet, säger Sonja Allbäck. Förr valde man virke med större omsorg och även själva konstruktionen var ofta bättre. Bara träet är någorlunda friskt kan man rädda nästan allt, även de brunlaserade fönstren från 1960-80-talen. Man får skrapa bort färgen, impregnera med linolja och måla med linoljefärg. Om underarbetet och målningen är rätt utförda krävs i regel ingen ommålning på minst tio år.
-En bra sak med linoljefärg, fortsätter Sonja Allbäck, är att fönstren inte behöver målas om när färgen börjar se matt ut. Det räcker att borsta ytan med en borste och sedan stryka på kokt linolja. Det kan göras flera gånger, bara det finns färgpigment kvar på ytan.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt