Flärdfull fläder

Flädern växer vilt i stora delar av Sverige, och tur är väl det, inget smakar sommar som ett glas svalkande flädersaft. Men se upp – förväxla den inte med den giftiga druv- eller sommarflädern.

Foto Sophia Callmer”Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo”
, lyder ett danskt talesätt: ”Där fläder ej vill gro, kan människan inte bo”. I Skåne kallas fläder, Sambucus nigra, också för ”hylle”, men åsikterna om dess nödvändighet går isär.
Busken, som i Skåne ofta växer till ett litet träd, är nämligen så livskraftig att många betraktar den som ett ogräs. Det hjälper inte hur mycket man sågar och röjer, vips är den där igen.
Men fläderns status ökar i takt med stigande breddgrad. Längre norrut i landet är man inte lika bortskämd med buskar vars blommor och bär kan användas till så läckra drycker. Fast flädern i sig har en frän, nästan lite frånstötande lukt.
Inom folkmedicinen har busken haft en framträdande plats ända sedan förhistorisk tid. Man har till exempel funnit fläderbärskärnor vid stenåldersboplatser i norditalien. Här uppe i Norden ansågs flädern vara gudinnan Frejas träd och den användes flitigt i huskurer av olika slag. Blommorna är svett- och urindrivande och bären milt laxerande. Det är dock inget som märks vid ett normalt intag av den goda flädersaft som svenskarna under långa tider svalkat sig med under heta sommardagar.

Odlandet behöver man inte bekymra sig om. Fläder växer vilt i stora delar av landet. Leta gärna på gamla ödetomter; flädern är en riktig överlevare som blommar rikligt år efter år, fast människorna försvunnit för länge sedan. Den känns lätt igen på sina stora, mjölkvita och platta blomställningar.
Är du ute efter blommorna får du ge dig ut i juni, juli. Är det bären du vill åt, de små svarta stenfrukterna på röda skaft, får du vänta till hösten. Av bådadera blir det en smakrik saft.
Men se upp – det finns en viss förväxlingsrisk. Den svagt giftiga druvflädern har grönvita druvklaseliknande blomställningar och röda bär, blommar i april-maj. Även sommarflädern är svagt giftig, men den känns lätt igen på att den bara är meterhög. Sommarfläder blommar liksom den vanliga flädern i juni–juli.
Känner du dig osäker, ta med en flora – och en stor korg! Det går åt mängder av blommor om du ska koka saft. Tappad på flaska varar sommaren ända till jul.


Text: Per-Arne Johansson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt