Resor och event

Under 2018 gör tidningen flera spännande resor inom Sverige och utomlands. Vi ordnar också den populära Gård&Torp-dagen! Läs mer om våra resmål och arrangemang här!

Res med Gård&Torp till unika och härliga resmål! Vi har skräddarsytt unika resor och vi har alltid med oss experter och partners som har mycket erfarenhet och kunskap inom området. Våra resor ger minnen för livet och nya resmål blir snabbt bokade av tidigare resenärer. 

Följ med till Vadstena 14-15 april 2018

Följ med oss en helg i april till småstadsidyllen Vadstena med sin rika historia.

Vi åker buss från Stockholm på lördagsmorgonen och stannar till på det vackra säteriet Olivehult, där ägaren visar oss runt.  Vi fortsätter till Ladugård 206, några km från Vadstena, där vi serveras lunch. Väl i Vadstena checkar vi in på Klosterhotellet innan vi ger oss ut på en stadsvandring tillsammans med konstvetaren och författaren Göran Söderström, bland annat medförfattare till klassikern Så renoveras torp och gårdar. Som avslutning tar han vänligen emot oss i hemmet, det stiliga tillika kulturminnesmärkta Acharii-Bergenstråhlska huset på Storgatan, där vi får se de restaurerade interiörerna och serveras ett glas.

Välkomstdrink på Klosterhotellet som byggdes enligt Heliga Birgittas anvisningar vid 1300-talets mitt. Vi serveras en trerättersmiddag i hotellets Restaurant Munkklostret som en gång var munkarnas sovsal. Hotellrummen ligger i det intilliggande nunneklostret.

På söndagmorgon serveras bufféfrukost i landets äldsta profana byggnad, Folkungapalatset, som Birger Jarl lät bygga åt sin son Valdemar när han blev kung år 1250.  Därefter får vi en guidad tur runt klosterområdet med sin långa och fascinerande historia. Vi promenerar till närliggande Dahlströmska gården som var hospital (mentalsjukhus) för bättre bemedlade män under 1800-talet. Byggnaderna  har på senare år renoverats varsamt och fungerar idag som ett högst personligt bed-and-breakfast. Vi får en visning och serveras lunch.  Som avslutning på dagen får vi besöka Tryfall- ett som ägarna Katarina och Ralf Edenheim beskriver det – vackert ruckel i skogen. på vägen tillbaka till Stockholm.

Allt detta ingår:

Buss t o r Stockholm-Vadstena från Cityterminalen. Övernattning på Vadstena klosterhotell med välkomstdrink, trerätters middag och frukostbuffet. Visning av Olivehults säteri. Två luncher, stadsvandring och visning av Acharii-Bergenstråhlsa huset. Visning av Dahlströmska gården.
Pris 4500 kr/pers för delat dubbelrum. Enkelrumstillägg
300 kr.
Anmälan och frågor: red@gardochtorp.se, 08-736 56 56.

Estlands herrgårdar, en specialresa med Hans Lepp för Gård&Torp 30 maj–2 juni

Följ med på en specialresa till 100-års jubilerande Estland där konsthistorikern och kulturrådet Hans Lepp tar oss med till några av landets främsta gods och herrgårdar.

Vi besöker bl.a. släkten Stenbocks stamgods Kolk, von der Pahlens Palmse (Schloss Palms) och von Stackelbergs Riisipere neu Riesenberg. Just Riisipere genomgår en mycket omfattande renovering som vi får ta del av. På Padis herrgård tar Karl von Ramm emot och berättar hur familjen återköpt och renoverat det gamla släktgodset. I Tallinn (Reval) besöker vi bl a domkyrkan (den gamla riddarkyrkan) där Hans guidar bland begravningsvapen och epitafier varav flera med svensk anknytning. I svenska St Mikaelskyrkan tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingens dramatiska historia och hur man återfick kyrkan och restaurerade kyrkan efter Estlands självständighet. Utanför Tallinn besöker vi även ett gelbgjuteri och en stukaturverkstad. I byn Klottorp i svenskbygder på Estlands västkust besöker vi professor Göran Hoppe som visar sin gård uppförd efter förra sekelskiftets jordreform och tar oss med by byvandring. Resan ger gott om tid till umgänge och även egen tid i Tallinn. Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen deltar under hela resan.

Dag 1. Onsdag 30 maj. Kl 15:40–15:55 samling i Värtaterminalen (ovanför den uppåtgående rulltrappan). Ciceron Hans Lepp och Gunilla von Platen från Gård & Torp möter och delar ut biljetter, ombordstigning. Kl 16:30 -18:00 eftermiddagskaffe följt av Estlandsföredrag av Hans Lepp i skeppets konferensavdelning. Gemensam trerättersmiddag med vin, kaffe & avec på kvällen.

Dag 2. Torsdag 31 maj. Kl 07:30–09:30 specialfrukost.
Kl 10:00 landstigning på egen hand i Tallinn och återsamling nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Kl 10:30 avfärd med hyrd buss. Resan går västerut genom landskapet Harjumaa (Harrien) till Padis där vi ser de mäktiga ruinerna av det gamla cistercienserklostret som grundades 1281. Klostret var under den katolska tiden en av de största markägarna i Estland och södra Finland. I den intilliggande herrgården tar Karl von Ramm emot oss och bjuder på en lunch inspirerad av gångna tiders herrgårdskök. Till kaffet berättar Karl om sin familjs långa historia i Baltikum och hur man återköpt och renoverat den gamla herrgården, där man idag driver ett högklassigt hotell.

Vi reser vidare ut på Nucköbygden, fram till evakueringen 1944 en urgammal estlandssvensk socken. Åren 1580–1710 befann sig Nuckö under svenskt styre, en tid då kulturlivet blomstrade, och redan 1650 omnämns den första folkskolan. Vi besöker här professor Göran Hoppe på hans renoverade bondgård från början av 1900-talet. Göran tillbringar en stor del av sin tid i Estland där han är mycket engagerad i estlandssvenska frågor bl a som styrelseordförande i Aibolands museum i Hapsal. Göran berättar om estlandssvenskarnas historia och tar oss med på en guidad rundvandring i byn Klottorp och på hembygdsgården med äldre estlandssvensk bebyggelse.

På återfärden till Tallinn besöker vi Riisipere/Neu Riesenberg släkten von Stackelbergs magnifika empireherrgård som nu är under en omfattande renovering efter en lång tid av förfall. Godsets corps-de-logi uppfördes 1818–21 i nyklassicistisk stil troligen efter ritningar av Carl Ludvig Engel.
De tyskbaltiska godsväldet nåde sin kulmen under senare delen av 1800-talet, då 1 500 gods ägde 90 procent av den odlade jorden. Den lönsammaste inkomsten på godsen kom från brännerierna som försåg den ryska marknaden med vodka.
Åter i Tallinn vid cirka kl 19 med incheckning på vårt centrala hotell, Tallink City Hotel med efterföljande gemensam trerättersmiddag med två glas vin och kaffe på hotellet.

Dag 3. fredag 1 juni. Kl. 07:30–08:30. Kl 08:45 avresa med hyrd buss till restaureringscentret KAR i Tallinns utkant. Här får vi bekanta oss med gelbgjuteri, där gjutmästaren visar hur dörrhandtag och malmkronor gjuts och poleras. I stuckatur-
verkstaden tar vi del av stuckatörernas arbete med gipsgjutning av takrosetter och andra byggnadsutsmyckningar.

Tillbaka i centrala Tallinn väntar kyrkkaffe i svenska
St Mikaelsförsamlingen, där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Efter kaffet berättar Patrik om församlingens dramatiska historia och restaureringen av kyrkobyggnanden. Patrik guidar även i kyrkomuseet som innehåller klenoder från det svenska pastoratet i Estland.
Hans Lepp leder oss sedan upp på Domberget, den över staden i det gamla Tallinn/Reval. Domberget höjer sig över staden och ger en fantastisk utsikt och likaså en spännande historia med sitt slott, sina kyrkor och adelspalats. Här levde den baltiska adeln vintertid, den s.k. dombergssocieteten Här besöker vi St Mariakyrkan, idag domkyrka för den evangelisk-lutherska kyrkan i Estland, tidigare balttyskarnas riddarkyrka. Hans guidar bland kyrkans.
Vi avslutar vår vandring i den nedre staden, borgarnas och hantverkarnas stad i det gamla Tallinn.
Egen tid och middag på egen hand.

Lördag 2 juni kl 07:30–09:30 frukost och utcheckning.
Kl 09:30 avgång med hyrd buss. Vi far rakt österut på vägen mot Narva. Efter ca en timme kommer vi till Kolk,  familjen Stenbocks magnifika stamgods som en gång var det största godset i Estland med över 50 000 hektar och som var i familjen Stenbocks ägo från sent 1600-tal till 1940, då den sista ägaren, Margareta Stenbock, lämnade det för att framleva resten av sitt liv i Sverige. Nuvarande herrgårdsbyggnad stod klar i mitten på 1600-talet. Byggherre var Jakob De la Gardie (som fått Kolk  i förläning av Gustav II Adolf). Han använde troligen samma ritningar till Kolk som Hans Jacob Kristler gjort för Jakobsdal/Ulriksdal i Stockholm. Under 1700- och 1800-talen  påbyggdes Kolk med mangårdsbyggnaden med tempelfront. Under Kolks glansdagar levdes här ett storstilat liv med praktfulla fester. Under andra världskriget försvann godsets värdefulla porträttsamling som numera finns i Polen. Idag väntar godset på en omfattande restaurering. Intill herrgården ligger ruinerna av det gamla godsbränneriet. De baltiska godsens guldålder inföll under 1800-talet, då godsbrännerierna levererade vodka till hela den ryska marknaden. Den stora vodkaförsäljningen skapade underlag för de magnifika herrgårdsbyggnander som nu uppfördes.

Färden går vidare till godset Palmse (Palms) uppfört på 1690-talet för familjen von der Pahlen av Jacob Staël von Holstein. von Holstein räknas som den första arkitekten i Estland. Under sin utbildning reste han med Erik Dahlbergh i Italien, Holland och Frankrike. Idag är herrgården och parken iståndsatt som statligt museum och visar ett baltiskt gods i all dess glans. Här ser vi herrgården med den vackra parken och äter vår lunch.

Resans sista programpunkt blir det kejserliga slottet Kadrioru loss (Katarinaslottet)  i Kadriorgparken (Catherinenthal) strax öster om centrala Tallinn, Slottet, som en gång hyste Gustaf V som gäst, rymmer idag den estniska statens samlingar av äldre utländsk konst. Platsen valdes av Peter Den Store som ville ha ett lustslott i stadens närhet. Den italienske arkitekten Niccolo Michetti påbörjade uppförandet av slottsparken och slottet 1718 i fransk barockstil. Från mitten av 1700-talet har alla ryska tsarer bott på slottet. När Estland blev självständigt gjordes slottet först om till konstmuseum och sedan till statsöverhuvudests residens. Efter att Estland åter blev fritt 1991 har slottet har genomgått en omfattande restaurering till delar finansierat med stöd från Sverige. I slottet ser vi bl a den stora salen med rik barockstuckatur och den på 1930-talet tillbyggda banketthallen.

Cirka kl 17:00 incheckning Tallink Färjeterminal.
Kl.20:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.

Dag 5
Söndag 3 juni
Kl 07:00–09:30 frukost.
Kl 10:00 ankomst Värtahamnen Stockholm.

Resefakta:
Pris 9 750 SEK för prenumeranter av Gård & Torp annars
10 750 SEK
Tur och retur i delad fönsterhytt på Tallink, trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan,
två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, två hotellfrukostar, en trerätters middag med två glas vin i land. två luncher i land, två kafferaster i land, samtliga inträden och transporter enligt program.
Tillägg Enkelhytt, fönster och enkelrum på hotellet, 1 500 SEK.

Stundars by i Österbotten.

Kulturarv i Österbotten 12–17 september 2018

I vackra höstfärger reser vi till Finlands svenskbygder längs Bottenhavet. Vi får bland mycket annat uppleva den unika trähusbebyggelsen i de gamla handelsstäderna Raumo och Kristinestad. Byggnadsvårdsnestorn i Österbotten, Peter Båsk, tar oss med till gårdsägare som restaurerar sina gamla hus och i Stundars möter vi en nyskapad by med restaurerade och flyttade äldre kringbyggda bondgår-
dar. Vi får se Zacharias Topelius nyligen restaurerade barndomshem i Nykarleby, och vi stannar till i den lilla bruksorten Norrmark för att besöka Villa Mairea uppförd av Alvar Aalto för konstmecenaten Maire Gullichsen. På Ytterö utanför Björneborg träffar vi Cecilia Rosenlew som berättar om de sommarvillor som här uppfördes för det framväxande borgerskapet under senare delen av 1800-talet.

Vi bor bekvämt i tvåspråkiga Vasa. Vi färdas i makligt tempo med tid för umgänge och egen tid i Vasa. Gård och Torps chefredaktör Gunilla von Platen och Mejt Resors Ola
Olsson
medverkar under hela resan.

Program i korthet:
Vi samlas i Värtaterminalen i Stockholm onsdag
12 september
senast kl. 19.00. Föredrag och därefter trerätters middag ombord på Silja Lines fartyg. Ankomst Åbo torsdag kl. 7.00. Vi reser vidare med buss till Raumo, känt för den unika trähusbebyggelsen. Efter rundvandring med guide och besök på stadsmuseet fortsätter vi till Norrmarks bruk där vi får en guidad rundvandring i bruksområdet och visning av Alvar Aaltos berömda Villa Mairea. Efter lunch besöker vi Benviks gård från 1778 som visas av ägaren. Därefter incheckning på hotell Sokos Royal i centrala Vasa.

På fredagen ansluter byggnadsvårdaren Peter Båsk. Han tar oss först med till den finländske historikern och författaren Zacharias Topelius barndomshem, Kuddnäs gård i
Nykarleby som räknas som en av Österbottens främsta sevärdheter. I byn Solf söder om Vasa besöker vi Stundars museum (Österbottens motsvarighet till Skansen).och därefter den unika levande byn dit ett tjugotal ödehus och gårdar flyttats och rustats och där vi blir välkomnade i några av gårdarna.

Lördagmorgon åker vi till byn Västerhankmo där vi besöker gården Åppsto som ägarna varsamt renoverar. Färden går vidare till Grönvik gård vid den gamla hamnplatsen vid Iskmo by norr om Vasa. Här tar gårdsägarna emot och berättar om den omfattande renoveringen av den gamla förvaltarbostaden från 1780-talet. På eftermiddagen tar ägarna till den restaurerade gården Backliden från 1880-talet emot oss. Gårdsägarna Sabina och Yngve Lithén berättar om den omfattande restaureringen. Och därefter finns tid för egen rundvandring och möjlighet till museibesök i Vasa.

På söndag åker vi till Kristinestad med sitt unika trähusbestånd. Vi besöker Lebellska köpmansgården från 1760-talet, i dag museum. På Ytterö utanför Björneborg växte en av Finlands främsta badorter fram under senare delen av 1800-talet. Vi träffar Cecilia Rosenlew som skrivit boken Punsch på glasverandan – villaliv på Ytterö i Björneborg. Sedan tar vi oss ner till Åbo och Siljaterminalen med ombordstigning kl. 20.00 och smörgåsbord ombord.

Måndagmorgon anländer vi till Stockholm kl. 06.10
(den tidiga ankomsten beror på att lastbilarna ska slippa morgontrafiken).

RESFAKTA

Pris: Prenumeranter 10 750 kr,
ordinarie pris 11 750 kr.

Enkelrumstillägg: 1 500 kr.

Anmälan och frågor om resan:
Ola Olsson, Mejt Resor,
ola@mejtresor.se 070-422 01 74.

Allt detta ingår:
Båt Stockholm–Åbo t o r med Silja Line, med del i A2 fönsterhytt, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan. Smörgåsbord med vin och öl på hemresan. Sjöfrukost ombord. Tre övernattningar i Vasa på fyrstjärniga SOKOS Royal inkl. hotellfrukost. En middag med två glas vin iland, fyra luncher iland, två förmiddagskaffe, fyra eftermiddagskaffe, samtliga transporter och inträden enligt program.