Följ med till Baltikum!

Den 4 9 juni 2017 reser vi genom svenska Livland! Följ med tidningen på en unik resa.

Efter Gård & Torps uppskattade resor till Estland och Kurland fortsätter vi våra Baltikumresor med en byggnads- och kulturhistorisk resa genom gamla Svenska Livland (dagens södra Estland och norra Lettland).

Liksom på de tidigare resorna är konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp vår ciceron. I maklig takt reser vi genom det bördiga landskapet och besöker gårdsägare som restaurerar sina historiska hem. Vi ser historiska platser som fredshuset i Kärde/Kardis där Bengt Horn förhandlade med ryssarna 1661 och lämningarna av Georg Stiernhielms gods Vasula. I Tartu/Dorpat bor vi två nätter och besöker bl a universitetet, grundat av Gustav II Adolf 1632, Domkyrkoruinen, St Paulskyrkan och Estlands Nationalmuseum.


Nygotiken möter vi i släkten von Nolckens magnifika Alatskivi loss/Schloss Allatzkiwwi. I Cēsis/Wenden, Axel Oxenstiernas förläning ser vi den livländska ordens Johanneskyrka och den kraftfulla borgen. Vi besöker von Campenhausens rödtimrade gamla barockherrgård Ungurmuia/Orellen gut och träffar konstnären och snickeriägaren Kārlis Zemīti som pietetsfullt återställer släkten von Engelhardts gods Oleru/Ohlershof.


I släkten von Rosens stamgods Lielstraupe/Gross-Roop möter vi en renässansarkitektur lik Vasaborgarnas.


Chefredaktör Gunilla von Platen medverkar under hela resan.


Tallink har mycket bra bussanslutningar från hela Sverige. Resan säljs även med anslutning Helsingfors -Tallinn.
 
Reseprogram
 
Dag 1. Söndag 4 juni
Kl 15:30 – 16:00 samling i Värtaterminalen.
Här möter oss chefredaktör Gunilla von Platen, ciceron Hans Lepp och reseledare Ola Olsson. Efter ombordstigning på Tallinnbåten samlas vi i konferensavdelningen för kaffebuffé och efterföljande föredrag av Hans Lepp.
 Kl 20:00 Gemensam trerätters middag med vinpaket i skeppets á la carterestaurang.
 
Dag 2. Måndag 5 juni
Kl 07:30 Avgång från Helsingfors (Västra Hamnen) för anslutande resenärer.
Kl. 07:30 – 09:30 Bufféfrukost.
Kl. 10:00 landstigning på egen hand, varefter vi återsamlas nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. (Resenärer från Helsingfors ansluter).
Kl 10:30 avfärd med abonnerad buss. Vi börjar med att Hans Lepp ger oss en bussguidning genom det historiska Tallinn. Vi reser sedan åt sydost och kommer in i den historiska provinsen Livland som var en del av Sverige 1621–1710.
Efter lunch på vägen blir vårt första stopp det anspråkslösa fredshuset i Kardis/Kärde, där Bengt Horn, då generalguvernör över Estland, förhandlade fram fred med ryssarna som stadfäste gränserna och fredsfördraget i Stolbova för att få slut på de många gränskonflikterna.
I närbelägna Põltsamaa/Oberpalen besöker vi den gamla ordenskyrkan och ser ruinerna av ordensborgen. I borgen residerade stormästaren för livländska orden Magnus av Holstein under åren 1570–78. Gustav II Adolf gav borgen och området i förläning till Herman Wrangel.
Utanför Tartu/Dorpat besöker vi platsen för Georg Stiernhielms gods Vasula. Stiernhielm kallad ”den svenska skaldekonstens fader” arbetade som assessor vid hovrätten i Dorpat och författade delar av sitt diktverk Hercules på Vasula.
Under sen eftermiddag anländer vi till Tartu/Dorpat med incheckning på vårt centrala hotell Pallas.
Gemensam trerättersmiddag på kvällen.
 
Dag 3. Tisdag 6 juni
Kl 07:00 – 08:20 frukost.
Kl 08:30 avfärd till Alatskivi loss/Schloss Allatzkiwwi. Herresätet som är beläget nära Peipussjön är ett bra exempel på de många herrgårdar som uppfördes i nygotisk stil i Livland under 1800-talet. Herrgården uppfördes med brittiska kungahusets skotska residens Balmoral som förebild av godsägaren Arved von Nolcken och hans hustru Caroline, född von Löwenstern. Slottet drivs idag som hotell och ägs av kommunen. Vi träffar förvaltaren som berättar om den stora renovering man genomfört under de senaste 10 åren.
Efter guidning och förmiddagskaffe på Alatskivi återvänder vi till Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring med besök på universitetet, grundat som Sveriges andra universitet av Gustav II Adolf år 1632. Egen tid för lunch i staden.
På eftermiddagen gör vi ett besök på nyinvigda Eesti Rahva Muuseum, Estlands nationalmuseum där vi får en guidning i museets etnologiska samlingar.
Middag på egen hand.
 
Dag 4. Onsdag 7 juni
Kl 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.
 Kl 08:30 avfärd. På vår utfärd från Tartu ser vi St Pauluskyrkan. Kyrkan uppfördes av den finske arkitekten Eliel Saarinen till stadens växande församling och invigdes 1917. Uppförd i Tartus röda tegel är kyrkan ett av de landets främsta exempel på nationalromantisk arkitektur. Kyrkan kom att skadas svårt under andra världskrigets sovjetiska bombningar. I september 2015 återinvigdes kyrkan efter en omfattande renovering där de finska arkitekterna Merja Nieminen och Kari Järvinen återskapat Saarinens kyrkorum.
 Vi fortsätter sedan söderut och passerar gränsen till Lettland i gränsstaden Valga/Valka/Walk. I den gamla ordensstaden Valmiera/Wolmar som Gustav II Adolf förlänade till Axel Oxenstierna äter vi lunch.
 På de bördiga slätterna norr om Valmiera besöker vi konstnären och snickeriägaren Kārlis Zemīti som pietetsfullt återställer släkten von Engelhardts gods Oleru/Ohlershof. Herrgården skadades svårt i en brand för några år sedan, vilket fick Kārlis att köpa loss den, sedan tidigare bodde han i en av flygelbyggnaderna. Nu befinner sig gården i ett intensivt skede av återuppbyggnad.
 Kārlis och hans hustru Ieva bjuder på ett glas vin och visar sin gård och berättar om livet som gårdsägare i dagens Lettland. Vi besöker även Kārlis finsnickeri som ligger i anslutning till gården. Här utför man renovering och tillverkning av fönster, möbler och andra snickeriarbeten.
 Under sen eftermiddag anländer vi till hotel Kolonna i Cēsis/Wenden. Staden med sin mäktiga borg var huvudsäte för livländska orden. Efter Gustav II Adolfs livländska fälttåg 1621 belönades Axel Oxenstierna av kungen med staden Wenden och tillhörande områden.
 Efter incheckning på hotellet egen tid i staden före gemensam middag på hotellet.
 
Dag 5. Torsdag 8 juni
07:00 – 09:00 frukost och utcheckning.
Stadsvandring i Cēsis med besök i St Johannes ordenskyrkan. Kyrkan som påbörjades i början på 1200-talet är en av Baltikums äldsta och även den största medeltida kyrkan utanför Riga i Lettland. Inne i kyrkorummet ser vi stormästarna i livländska ordens stormästares gravhällar och altartavlan av den estniska 1800-talskonstnären Johann Köler. I ruinerna av den gamla ordensborgen möter vi en av Nordeuropas mäktigaste medeltida försvarsanläggningar.
Från Cēsis passerar vi floden Gauja/Aa till den vackra 1700-talsherrgården Ungurmuia/Orellen gut. Godset som tillhörde släkten von Campenhausen från 1728–1939 är en sen barockherrgård och unik i Baltikum då den är rödtimrad. Herrgården har varit föremål för en pietetsfull renovering som vi får ta del av vid vårt besök. Vi får även en guidning av parken med sitt unika tehus. Vi avslutar besöket med lunch i den trevliga godsrestaurangen.
 På den gamla landsvägen in mot Riga ser vi släkten von Rosens stamgods Lielstraupe/Gross-Roop i en renässansarkitektur lik Vasaborgarnas. Har vi tur blir det även möjligt att besöka det lilla slottskapellet.
 Sista anhalt på vår resa blir Riga där vi hinner med en kortare bussguidning runt centrum av staden. Från bussen ser vi Rigas gamla biskopsborg, idag presidentens residens. Under provinsen Svenska Livland var biskopsborgen centrum för den svenska administrationen. Här satt bl a Magnus Gabriel de la Gardie och Erik Dahlberg som generalguvernörer över Livland.
 Kl 16:30 incheckning på Tallinks färjeterminal i Riga för resenärer mot Stockholm. Kl. 17:30 gemensam middag på båten, smörgåsbord med vin/öl.
 
Bussen fortsätter till Tallinn med resenärer från Finland (ankomst ca kl. 22:30 och med 45 minuters matrast på vägen) med övernattning på Tallink Spa och Conferens Hotel vid färjeterminalen. Återresa till Helsingfors den 9 juni antingen kl 07:30 eller 10:30.
 
Fredag den 9:e juni.
Kl 07:00–09:30 frukost.

Kl 10:30 ankomst Stockholm Frihamnen.
 
Resfakta
Pris från Stockholm 9 950 SEK per person i delat dubbelrum och delad fönsterhytt. 

I priset ingår: Stockholm–Tallinn med Tallink, föredrag på båten. Två nätter på fyrstjärniga Tartu Pallas Hotel, en natt på trestjärniga Kolonna Hotel i Cēsis. Återresa Riga–Stockholm med Tallink. Fyra middagar med vin, tre luncher, en kaffebuffé, samtliga inträden och transporter.
 
Pris från Helsingfors 870 EUR. Anslutning Helsingfors–Tallinn med Tallink den 5:e juni. Två nätter på fyrstjärninga Tartu Pallas Hotel en natt på trestjärniga Kolonna Hotel i Cēsis. Två middagar med vin, tre luncher, samtliga inträden och transporter. Återresa Riga–Tallinn med vår hyrda buss och övernattning på Tallink Spa & Conference Hotel i anslutning till Färjeterminalen i Tallinn.Tallinkfärja Tallinn–Helsingfors (avgång 07:30 eller 10:30) den 9:e juni.
 
Tillägg Enkelhytt/rum 1500 SEK (från Helsingfors 100 EUR).
Bokning och mer info: 

Ola Olsson
Mejt Resor AB
0704-220174
www.mejtresor.se
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt