Gör din egen schablon

Schablonmålning är ett historiskt och vackert sätt att smycka väggar och möbler. Man kan göra en egen schablon av till exempel ett gammalt tapetmönster och måla det på väggen.

Foto Per Myrhed

På Måleriverkstaden på Stenegård i Järvsö doftar det angenämt av linolja. Här målar Anna-Karin Åsbrink, uppvuxen med hantverkstraditioner från Hälsingland, med schabloner.
- Mamma var hemslöjdschef och behövde unga tjejer som kunde måla korgar, det var så jag började när jag var 15 år, berättar Anna-Karin. Därefter har intresset vuxit för det som är målat på både väggar och möbler här i Hälsingland. Jag var lärling i två år hos en konservator med allmogemåleri som spe­cialitet och av honom lärde jag mig enormt mycket. Nu håller jag själv kurser i dekorationsmåleri med gamla tekniker.

Förutom kurserna är Anna-Karin en mångsysslare inom slöjd och byggnadsvård i Hälsingland. Hon renoverar tapeter för länsstyrelsens räkning, handmålar rullgardiner och deltar i byggnadsvårdutbildningar.
- Sedan den nya Tapetboken kom har många insett att de har fina saker på väggarna, förklarar Anna-Karin. Det känns jättekul att det uppmärksammats. Då boken kom har Läns­sty­relsen också gått ut med ett upprop till gårdsägare i Hälsing­land att man kan anmäla de skador som finns på de äldre tape­ter som finns ute på gårdarna. Det finns hjälp att få, till exempel ekonomiskt bidrag till restaurering.

Anna-Karin tipsar om att man ganska lätt kan göra sin egen schablon från en gammal tapet.
- Välj ett mönster du tycker om, visserligen blir det kanske inte lika fint som hantverkarens arbete, men det är roligt och behöver inte bli helt perfekt.

Sedan senmedeltiden har man använt schabloner för att enkelt kunna åstadkomma mönster eller upprepade figurer. I de senmedeltida kyrkorna var det vanligt med schablonmålade stjärnor, bårder etc. Under 1800-talet fick schablonmåleriet ett rejält uppsving och användes inte bara i de enklare hemmen som ett sätt att dekorera när tapeter blev för kostsamt. Även hos välbärgade bönder förekom schablonmåleri på väggar, möbler och bonader.

I framför allt Hälsingland utvecklades schablonmåleriet till ett framstående hantverk som i färg och form kunde tävla med de importerade tapeterna.

Än i dag är schabloner populära och finns i både moderna och äldre varianter. Anna-Karin arbetar mest med att göra schabloner av äldre tapetmönster.
- Väljer man att göra ett mönster över hela väggen är det inte säkert att mönstret stämmer nertill i rummet, säger Anna-Karin, men det märks inte när allt är målat. Det blir en helhet och de små skavankerna försvinner. Huvudsaken är att mönstret är vågrätt och lodrätt, annars blir man yr i huvudet när man kommer in i rummet. Gamla hus kan vinda åt alla håll och det kan vara svårt att få det att stämma.Så här gör du din egen schablon efterett gammalt mönster
1 Titta på tapetmönstret noga för att förstå hur stor schablonen skall bli. Schablonen är lika med vad som på tygmönster kallas rapport. Fäst en tunn plast (vanlig ituklippt plastpåse) på målningen du ska rita av med en tejp som inte fäster så hårt, exempelvis fönstermaskeringstejp. Rita med en spritpenna som fäster på plast.

2 Lägg det avritade mönstret dubbelt för att se om du missat något i mönstret. Rita över på ritfilm, glöm inte att göra en marginal på cirka 3 cm till kanten på ritfilmen. Det måste finnas plats för schablonpenseln när man målar. Rita av eller kopiera direkt i kopieringsmaskin.

3 Lägg schablonen på en skärmatta och skär med en vass kniv ut mönstret. I stället för att skära runda hål kan man slå hål med hålpipor. Om man skär fel kan schablonen lagas med lagningsfilm.

4 Var noga med att markera passmärket. Passmärket är det som
gör att man kan flytta schablonen så att mönstret kan upprepas. Här har Anna-Carin markerat två passmärken.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt