Gör en egen platsbyggd bokhylla!

Ett rum fyllt av böcker ger ombonad atmosfär. Vi lär dig hur du får till en platsbyggd bokhylla, från lågbudget till lyx.

Tre alternativ:

1. Bygg vidare på en fabrikstillverkad bokhylla. Med en sockellist och krönlist kan den mest standardiserade hylla se omsorgsfullt platsbyggd ut. Köp en golvlist och taklist från bygghandeln, gärna med samma eller liknande profiler som listerna i rummet där hyllan ska stå. Golvlisten skruvar du fast längst ned på bokhyllan som sockellist, taklisten skruvas fast högst upp på hyllan och blir krönlist. Måla hyllan och lister i samma kulör för att få ett enhetligt utseende.
2. Beställ platsbyggda bokhyllor från snickare. Förutom storleken på hyllan påverkar själva byggkonstruktionen kostnaden. En enkel konstruktion tar mindre tid och blir billigare medan en avancerad konstruktion med speciallösningar och många dekorativt utformade detaljer tar längre tid och blir dyrare om du köper tjänsten. En platsbyggd bokhylla har många fördelar, till exempel att du kan utnyttja utrymmet maximalt, från golv till tak, vägg till vägg och över fönster och dörrar. Att platsbygga är perfekt i ett gammalt hus där väggar, golv och tak sällan är spikraka. Lister kan täcka för och trolla bort ojämna glipor. En välfylld bokhyllevägg isolerar också till viss del, värt att tänka på om du bygger hyllan mot en yttervägg.
3. Bygg själv från grunden. Det är en bra budgetvariant för den normalhändige med mycket tid och tålamod. I detta fall är det främst materialvalet som påverkar kostnaden. Massivt trä är exempelvis dyrare än byggskivor som MDF. Av olika typer av massivt trä är exempelvis ek dyrare än furu.

Tänk igenom dina behov
Fundera igenom dina behov när det gäller förvaringen. Hur mycket plats behövs för böcker, tidskrifter, musikanläggning? En boksamling växer snabbt, så bygg inte för litet, tillverka gärna ett eller ett par extra hyllplan. Behövs skåp för dold förvaring? Lösa lådor som ställs på hyllplanen kan vara ett alternativ till skåp med dörrar. Planera också elen för belysning och ström till dator och annan utrustning om du har tänkt ha en kontorsplats i anslutning till bokhyllan.


Bergsmansgårdens bibliotek
Husägarna ritade bokhyllorna själva och lät en snickare tillverka dem. Sektionerna levererades omonterade och ägarna målade och monterade på egen hand.
Material: Massivt trä
Mått: ca 4x3 m
Färg: Linoljefärg
Kulör: ”Pärlgrå” från Ottossons
Arbetstid: 1–2 veckor
Kostnad: arbete och material ca 20 000 krBondens bokhyllor
Husägarna ritade, snickrade och monterade själva.
Material: MDF (bild 5)
Storlek: ca 4,5x 2,5 m
Färg: Linoljefärg
Kulör: Egen blandad ekimitationsmålning på pigment av brun umbra, grå umbra, engelskt röd, kromgul och gulockra.
Arbetstid: ca 4 veckor
Kostnad: material ca 5 000 kr

Så här bygger du själv
1. Mät väggen där bokhyllan ska byggas. Använd vattenpass för att se om väggar, tak och golv lutar.
2. Gör en detaljerad ritning med mått, antal sektioner, hyllplan och eventuella skåp.
3. Tillverka en sockellåda, den ska ligga på golvet och bära hyllans sidostycken och bakstycke. Kontrollera med vattenpass så att sockellådan är i våg.
4. Såga till delarna till resten av stommen: bakstycke, sidostycke, hyllplan. Måla alla delar åtminstone en gång innan du monterar.
5. Skruva fast sidostyckena på bakstycket. Håll till på golvet och res sedan hela konstruktionen upp. Skruva även fast ett hyllplan upptill och nedtill så att stommen blir stabil.
6. Res upp stommen på sockellådan, väg in med vattenpass och förankra stommen genom att dra skruv genom bakstycket och väggen så att hyllan inte blir sned eller tippar. Fortsätt att bygga och montera resten av sektionerna. Skruva fast sektionernas sidostycken med varandra.
7. Montera hyllplanen, se tre förslag till föranrking av hyllplanen här nedan.
8. Såga till vertikala lister som ska täcka gliporna mellan hyllan och väggarna samt mellan sektionerna. Listerna kan göras mer eller mindre dekorativt utformade med frästa spår enklare profileringar. Montera listerna genom att skruva fast dem.
9. Såga till och skruva fast sockellist längst ned på bokhyllan, mot golvet. Såga till och skruva fast taklist/krönlist längst upp på hyllan, mot taket.
10. Spackla igen alla skruvskallar och måla hela hyllan.


Läs mer om bokhyllor:
Resa i tysta rum, Pär Westberg m.fl., Albert Bonniers Förlag 2004
Inred med böcker, Alan Powers, Bokförlaget Lind & Co 1999

Text och foto Erika Åberg
Text: Erika Åberg

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt