Hälsingesåg med tradition

Det doftar sågspån i Veckebo utanför Ljusdal i Hälsingland. Här, i en liten sänka med bäck och damm, var förutsättningarna idealiska för att anlägga en såg år 1870, Veckebo såg som drivs än i dag. Sågar var en vanlig industriell verksamhet på landsbygden i Hälsingland där många bönder kombinerade jord- och skogsbrukare.

Den rötskadade timmerrännan ersattes genom Riksantikvarieämbetets program »Tradition & Byggproduktion«. Foto Per Myrehed

Sågen i Veckebo har rustats genom Riksantikvarieämbetet som intresserade sig för sågen för att den maskinella utrustningen är så intakt sedan 1800-talet. Här finns en välbevarad ramsåg; en ramformad såg med sex blad, kvar i sitt originalskick, även om den inte används längre i den dagliga verksamheten. Här finns också bevarade profilstål från 1880-talet. Man kan därför beställa paneler, lister och foder med äldre profiler i dimensioner och kvaliteter som kan vara svåra att finna på andra ställen.

- Vill kunden att vi gör en egen profil är det inte så dyrt som man kan tro, berättar Mikael Heimersson, den femte generationen som driver sågen. Kostnaden för stålet ligger på mellan 1 600 - 2 000 kronor och sedan tillkommer en arbetskostnad för att få fram profilen. Har man en äldre profil på sina lister och vill komplettera kan det löna sig, alternativet blir annars att byta ut alla lister.

Mikael visar ett välanvänt profilstål som sitter fast i kutterhyveln som kan göra fem moment samtidigt. Maskinen kan plana brädan, fräsa profilen och ta ner storleken.

- Vi använder bara virke från Hälsingland, förklarar Mikael. Det är kanske svårt att tro men det är stor skillnad på virke från Hälsingland och exempelvis Gästrikland. Virket får även olika kvalitet beroende på om träden har vuxit högt eller lågt inom samma område.

I magasinet ligger det färdighyvlade virket och väntar. Här finns så kallat päronfoder lämpligt till 1700-talshus och antikfoder som började göras i Veckebo 1892. Fina takrännor i fura ligger bredvid pärlspontpanel och det luktar gott av nysågat trä.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt