Hjälp, färgen gulnar!

Finns det något knep för att linoljefärg inte ska gulna i mörka utrymmen? Vi målade pärlsponten i vår köksfarstu med linoljefärg (Gysinges). Vi försökte efterlikna den tidigare kulören med cirka 10 procent ultramarinblå. Köksingången saknar tyvärr fönster sedan föregående generation flyttade en innervägg en halvmeter och byggde badrum (från början var halva fönstret i skafferiet, nuvarande badrummet, och andra halvan i köksfarstun). Efter några månader var tyvärr den blå färgen gulnad. Den underliggande färgen (oklart hur gammal) var inte gulnad trots att den varit förbyggd med spånplattor i drygt tio år.
Nils Olof Hedman

Det är klart att all oljefärg gulnar i utrymmen utan dagsljus. Speciellt gulnar den när den är relativt nymålad. Med tiden upphör dock gulningen och går till och med tillbaka – om ljus får tillträde. Ett bra ställe att se detta på är under blomfaten i ett nymålat fönster. I början får man gula glosor under krukorna, men de försvinner på ett par dagar om man flyttar krukan till ett annat ställe. Du berättar själv att det funnits ett fönster tidigare i utrymmet som kanske också hann ta bort gulningen på den gamla färgen innan spånplattorna kom dit. Och så var det en sak till. Om man skall jämföra utvecklingen av en färg mot utvecklingen av en annan, måste man kanske veta lite mer. Är du till exempel säker på att de är blandade efter samma recept? Kort och gott verkar varken färgrecept eller ljusförhållandena vara samma, så det här är kanske något du får leva med.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt