Hjälp oss hitta tapeten

Varifrån kommer tapeten? Hur gammal är den?Fråga: Känner du igen den här tapeten? Den finns i vår lillstuga, byggd 1881. Vi har letat efter den men utan framgång. Från vilket årtionde kan den vara?
Jan-Olof och Karin

Johan svarar: Vilken intressant och söt tapet ni har i lillstugan. Den är väl värd att spara, inte bara för att den är trevlig utan också för att den har en spännande historia att berätta. Tapeten har sina rötter i 1700-talet men är betydligt yngre.

Under 1700-talets senare del blev det populärt med bomullstyger med tryckta mönster i en kulör som blått eller rött. De var detaljrika och hade precision i trycket. De kallades Toiles de Jouy och namnet kommer av en kattunfabrik i Jouy-en-Josas utanför Versailles söder om Paris. Tygerna användes bland annat som tapeter. Kattunfabriken utanför Versailles fanns kvar till 1843 då den gick i konkurs.

Hundra år senare var världen inte så idyllisk som mönstren på Toiles de Jouy tygerna på grund av det fruktansvärda krig som pågick. I Sverige sökte vi oss tillbaka till en tryggare tid och en motreaktion uppkom mot modernismens stilideal. Inom tapetformgivningen kom i början på 1940-talet romantiska tapeter i pastellfärger med framförallt blommönster. Men nu kom även nytryck av historiska tapeter hämtade från svenska slott och herrgårdar. Man formgav även nya tapeter i historiserande stilar i bleka kulörer.

Genom den franske formgivaren Jean Gourmelin (1920-2011) blev Toiles de Jouy-mönstren populära igen. Han tecknade nya mönster i den gamla stilen så att den bättre skulle passa 1940-talets smak. Han formgav även en tapet för svenska Duro kallad Madrigal som blev populär.

Det är i detta sammanhang lillstugans tapet passar in. Den är således från 1940- eller 1950-talen och hållen i för tiden typisk beige kulör. Mönstret är typiskt för Toiles de Jouy, de små pastorala figurscenerna, men sannolikt skapat på 1940-talet. Motivet på er tapet skulle jag tro är de fyra årstiderna. Vem som tillverkat eller ritat er tapet vet jag inte.
Toiles de Jouy mönster är i dag återigen populära och finns på tyger och tapeter.

I dag förknippar vi inte 1940- och 1950-talet med historiserande stilar utan med stringhyllor och moderna mönster. En intressant iakttagelse gjorde jag för några år sedan då jag dokumenterade teatern Folkan på Östermalmstorg i Stockholm inför dess rivning. Teatern hade på 1930-talet fullständigt byggts om i funkisstil. Men redan vid en renovering på 1950-talet hade salongen försetts med en tapet i rött och guld och trapphusen med tapeter i empirestil. Det är tydligt hur man då ville frångå modernismens blanka enfärgade ytor till förmån för 1800-talsmässiga kulörer och tygdraperier. Teatern är riven men prov på tapeterna från 1950-talet kunde lämnas över till Nordiska museet för att inlemmas deras stora samling av papperstapeter.

Så försök att spara lillstugans Toiles de Jouy-tapeter, som visar på en annan del av 1900-talets inredningssmak.
Text: Johan Rittsél
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt