Höga elräkningar drabbar ensamstående hårdast

Ensamboende kvinnor i småhus betalade under 2010 över 17 procent av den disponibla inkomsten i elräkningar. För en genomsnittlig villaägare var motsvarande siffra 8,3 procent. Det visar en rapport från Villaägarnas Riksförbund.2010 betalade en genomsnittlig småhusägare med en elanvändning på 20 000 kWh per år över 30 000 kronor i el- och elnätsräkningar.

– Hårdast drabbades ensamboende kvinnor i småhus – sannolikt pensionärer. När så stor del av inkomsten går till elräkningar är frågan om de kan bo kvar i längden, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Villaägarnas förslag på lösning är att sänka elskatten.
– Genom att sänka elskatten och istället beskatta de extravinster som uppstått av utsläppsrätterna kan kostnaderna för konsumenterna sänkas avsevärt utan att vare sig statsbudgeten, elpriset eller utsläppen av koldioxid påverkas, avslutar Joacim Olsson.
www.villaagarna.se

Kommentarer

Hannah, - Tisdag 8 mars 2011

Skamligt

Det är inte klokt att regeringen skryter om sina skattesänkningar, som mest gynnar de rika, medan de slår fattiga under bältet på detta sätt. Är själv en ensamstående förtidspensionerad kvinna som i 4 år nu bott i studentrum (där elen ingår) för jag vet det kommer att bli ruin och elände om jag flyttar till en normal lägenhet. P g a elpriserna! Senast jag bodde i lgh fick jag elen avstängd. Det är skamligt det som sker. Vi måste bygga om alla bostäder så vi kan laga mat på rysk gas eller nåt i stället, för så här kan vi inte ha det i ett jättekallt land på norra polcirkeln.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt