Hotad funkismiljö på Gärdet

På Gärdet i Stockholm fins helgjuten funkismiljö, som nu börjar naggas i kanten i bostadsbristens spår. Rävjägarn botaniserar i det gamla lyxgaraget på Värtavägen, som snart rivs.Gärdesstaden i Stockholm var på det stora hela färdigbyggd 1940 och är helt och hållet uppförd enligt funktionalismens ideal. Dessa må ha ändrat sig en del under årens lopp och de tjocka huslängorna vid Tessinparken har högre upp ersatts av punkthus och smalare huslameller. Vid Värtavägen, områdets östra gräns, ligger f.d. Garage AB Union som var ett bilarnas lyxgarage. Fasaden mot Värtavägen är verkligen elegant och i stort orörd, om man bortse från två fönster och inredningen runt bensinstationen.Stationen ligger strax under Värtavägens högsta punkt och dess fyra våningar är betydligt lägre än byggnaderna uppe vid Smedsbacksgatan och Rindögatan. Från Furusundsgatan, som går ned till Värtavägen, når man två av våningsplanen och från Värtavägen de två nedersta.Mot norr, en liten gränd mellan garaget och huset intill, finns stora fönsterpartier i järn och glas. Dessa är helt i originalskick och mycket snygga. Dessa var vanliga från 20-talet och fram till 50-talet och är mycket dekorativa.En terrass finns också. Enligt obekräftade uppgifter har det funnits tennisbana på taket, eller kanske var det badminton man spelade där. I huset fanns också oljebar och en ordentlig verkstad. Man kunde här tryggt lämna in sin bil för rundsmörjning.

I dag är byggnaden rivningshotad och skall ersättas med ett stort komplex som skall rymma över 100 bostadsrätter som ritats av Strategisk arkitektur. Den helgjutna 30-talsmiljön är därmed hotad. Visserligen kan man kanske tycka att det är bra att utnyttja marken bättre, men nog vore det en förlust för Gärdet, som trots allt är klassat som riksintresse p.g.a. sin helgjutna funkismiljö.
Text: Bergström Gustav Rävjägarn
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Arvika hotas åter av grävskoporna

Arvika hotas åter av grävskoporna
"När grävskoporna gjort sitt kommer varken tegelbyggnaden längs Kyrkogatan eller den vita trävillan, gamla Medborgarskolan, att stå kvar. Helheten går före bevarande."
Läser vi en text från 1960? Nej, året är 2015 och det handlar om Arvika. Den värmländska staden skall nämligen möta framtiden, genom att riva det gamla.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt