Hur bygger man stengrund?

Jag undrar om det finns någon bok om hur man bygger gråstensgrunder för att på rätt sätt kunna komplettera befintlig grund. Och är det möjligt att bygga till en tidsenlig veranda till ett korsvirkeshus?
Johan Albertén, Lund

Murning med natursten är ett hantverk där man bygger med naturmaterial. Varje lösning blir alltså individuell och yrket och kunskapen har gått i arv från hantverkargeneration till hantverkargeneration. Inte ens den utmärkta Hantverkets bok om Mureri från 1930-talet beskriver hur man går tillväga. Men kanske någon ute i landet har nedtecknat hur man bygger stengrunder? I så fall hör av er till redaktionen.
 
Däremot byggs och flyttas det fortfarande en hel del huggna stengrunder. Tag kontakt med närmaste länsmuseum och fråga efter stenhantverkare i deras hantverkarlistor.
Korsvirkeshus med verandor finns det nog en hel del av, men i så fall där korsvirket putsats över så att karaktären inte längre är  genuint korsvirkeshus, utan mer ett putsat bostadshus i allmänhet. Fråga på Regionmuseet i Kristianstad. De lär veta mer om företeelsen och har kanske bra exempel också.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt