Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.

Vi skall ordna badrum i ett uppländskt omoderniserat timmerhus från tidigt 1800- tal. Det ska ligga i ena delen av en långsmal sidkammare, bakom vardagsstugan.

 

I den del som skall användas finns en sekundär sängalkov med garderober på ömse sidor, som vi vill bevara. Vi har tänkt ha handduksförvaring med mera i garderoberna och eventuellt badkar i alkoven. Väggarna är bart timmer (som en gång varit tunt lerklinade och sedan tapetserats). Alkovdelen är av brädor. Golv av tjocka, breda granbräder. Ett fönster och brädtak finns. Allt detta vill vi bevara.

Tänkta måtten, med hänsyn till dörröppningen från vardagsstugan, är 3,18 x 2,90 m. En varmvattenberedare, vägghängd toa, handfat, sittbadkar och helst dusch är önskemål. Vatten och avloppsanslutning är indragen.

Hur skall vi göra med väggarna? Kan man lägga något tåligare material ovanpå golvbrädorna under badkar och dusch? Väggarna skulle kunna kläs med tunna bräder och linoljemålas.  Skall vi undvika kakel? Kan man göra en smartare ”möblering”? 

Marianne Stålfors

 


Kerstin svarar:

Kraven på vattensäkerhet i badrum är i dag väldigt stora och det finns förteckningar på godkända material och konstruktioner. Att tillämpa dessa krav till 100 procent skulle fullständigt förstöra detta rum. Därför kommer jag att föreslå en lösning där man får ta eget ansvar för att det inte blir fuktskador på huset. Det är inte svårt om man är medveten om det och använder rummet på sådant sätt att det inte blir några problem. Det innebär att jag inte föreslår ett vattentätt skikt på alla ytor utan i stället väljer material som är bra på att ta hand om fukt i ångform.

 

Trä och lera är utmärkta material att ha i ett badrum eftersom de kan buffra fukt. Lera har större fuktupptagningsförmåga än trä, leran buffrar fukten och håller bakomvarande trä torrt. Därför är mitt förslag att timmerväggarna åter lerklinas på samma sätt som tidigare. Övriga rum i detta hus är lerklinade och målade med limfärg. Limfärg är inte lämpligt i detta rum eftersom det blir fläckar av vatten. Välj i stället att måla väggarna med äggoljetempera. Då får man en yta som är vackert matt och tål vatten och går att hålla ren. Denna lerklinade vägg är inte tillräckligt hållbar om den utsätts för dagligt vattensprut som i en dusch. Det kan lösas genom att välja en duschkabin. Ett annat alternativ är att man skyddar väggen med ett draperi som kan hängas på en ring i taket så att man står inne i en cylinder och duschar. Det fungerar om man är lite aktsam. Ett draperi skulle också fungera om man väljer ett badkar. Om man absolut vill kunna spruta vatten på väggen i duschen måste väggen göras vattentät. Jag har på planritningen föreslagit att ett hörn av rummet görs vattentät. Det kan göras på ett snyggt sätt om ni väljer ett handgjort kakel med modernt tätskikt bakom. En annan variant är att använda en urgammal metod som kommer från Marocko. Den kallas tadelakt och innebär att man putsar väggen med en speciell kalkputs och polerar med en sten så man får en marmorliknande yta som är vattentät. Läs mera om det på www.tadelakt.se eller www.stiltje.se

Brädtaket som nu knappast har någon färg kan ni låta vara som det är utan någon ytbehandling. Om ni föredrar en annan kulör kan ni måla även detta med äggoljetempera.

 

Att ha trägolv i badrummet är svårt. Ett handfat och en toalett skulle kunna fungera att ha i ett rum med trägolv även om det nu inte är tillåtet. Däremot kräver badkar och dusch att det finns golvbrunn och ett golv som tål vatten. Att ha två olika golvmaterial i rummet blir plottrigt och skarvarna är alltid besvärliga. Mitt råd är därför att ni byter trägolvet i hela rummet mot ett golv som tål vatten. Trägolvet måste i vilket fall som helst tas upp för att kunna dra avloppsledningar.

Välj ett tegelgolv eller ett kalkstensgolv som är ett gammaldags vackert material som skulle passa här. Det finns både nytillverkade och begagnade 2 cm tjocka tegelplattor. Om man lägger golvet på ett träbjälklag måste man ha ett tätskikt under plattorna. En annan tänkbar lösning är att man tar bort träbjälklaget och fyller utrymmet ner till marken med lös leca som lerslammas så att den blir fast. På detta underlag kan man lägga tegelplattor i lerbruk. Då får man ett golv där fukt kan vandra både uppåt och neråt. Det är inte en godkänd konstruktion i våtrum men har använts i ett liknande hus som ert. Johannes Riesterer är en kunnig hantverkare som kan allt om lera och utför detta arbete, kontakta gärna honom. Om man lägger ett tegelgolv kan man också lägga en värmeslinga under så får man ett varmt golv som lätt torkar upp.

Sängalkoven kan lämnas utan åtgärd, låt färg- och tapetrester finnas kvar för att berätta en intressant historia. Handfatet placeras i sängalkoven och väggen bakom lerklinas och målas. Varmvattenberedaren kan få plats i ett av de gamla sängskåpen så slipper man se den. Då får man sängalkoven som ett vackert blickfång då man kommer in i badrummet. Jag har gjort en planlösning där det finns möjlighet att välja antingen badkar eller dusch i samma hörna. Toaletten står vid fönstret så man kan ha vacker utsikt från den platsen. Behöver man insynskydd ordnar man det lätt med en enkel gardin.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt