Hur eldade man?

Torpägarna Etel och Olle har frågor om eldning i bakugn, vedspis och kamin. Vår expert Vicki Wenander har svar.

Fråga
Vi har ett gammalt torp utanför Nora. Den bastanta murstocken är i natursten och slaggsten i källaren. I muren i köket finns en stor bakugn som går in ett gott stycke i utrymmet bakom spisen. Ugnen är i fint skick men saknar utlopp för röken. Eldar vi i den går röken ut i köket och sedan via spiskåpan upp i skorstenen. Det finns bara en stor pipa i skorstenen. Det måste betyda att tidigare generationer eldat så att röken gått upp via spiskåpan. Numera finns en vedspis i köket men vi tror att man tidigare haft en häll med öppen eld där elspisen nu står. Till höger under spiskåpan finns ett hål, cirka 10-15 cm, som leder upp i murstocken. Vilken funktion har det hålet haft?

I rummet har baksidan av bakugnen en dominerande plats. Där står en bergslagskamin vars rökrör går in i murstocken. När byggde man eldstad på det här sättet? Kan vi leda röken från bakugnen direkt in i murstocken och inte via spiskåpan, eftersom vi gärna vill elda i bakugnen?
Etel och Olle Eriksson

Vickis svar
Varje eldstad är på många sätt en egen individ, även om det förstås finns praxis för hur man brukade mura dem i olika delar av landet. Vissa principer gäller alltid, som att grunden måste vara stabil, att de heta rökgaserna inte får nå fram till lättantändliga delar i huset och att röken måste ledas ut i friska luften. I övrigt måste man lära sig egenheterna hos sin egen eldstad för att lyckas med eldningen. Detaljutformning och eldningstraditioner varierar från region till region. Kontakta byggnadsantikvarierna på länsmuseet i Örebro för att försöka ringa in åldern på eldstaden.

Hålet ovanför den nya spisen tycks vara ett extra utgångshål för röken från kökshärden, men troligtvis inte för bakugnen. Röken därifrån bör ha gått ut någon annan väg. Ni skriver att det inte finns någon väg ut för röken från bakugnen, annat än via hålet ovanför elspisen, men ni har skickat ett fotografi där man ser att det finns två öppningar i överdelen av bakugnens murade valv. Det är troligtvis där röken ska gå ut. Att den inte gör det när ni eldar beror antingen på att ni eldar för kraftigt och att det bildats en ”propp” med kalluft i murstocken som förhindrar röken att komma ut eller att rökkanalerna är igensatta någonstans på vägen upp i murstocken. Har ni frågat skorstensfejarmästaren om kanalerna är öppna och täta?

Att elda i bakugn är en kulturhistoriskt viktig, men i stort sett bortglömd konst. Man måste börja förvärma ugnen redan dygnet innan man ska baka och sedan elda så mycket och länge att stenen i ugnen blir tillräckligt varm för att man ska kunna grädda brödet. När temperaturen är uppnådd måste glöden rakas ut och ugnen rengöras innan det ogräddade brödet läggs in.

Numera finns det kurser i hur man bakar bröd i stenugn. Besök till exempel http://bakarlag.se, där det finns förslag på kurser och en mer utförlig beskrivning på hur man bakar bröd i stenugn. Du kan också läsa mer i Gård&Torp nr 1-13.
Lycka till!
Text: Vicki Wenander
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt