Hur får jag bort kondensen mellan fönstren?

Vi har ett torp byggt 1825 med liggtimmerstomme och put­­­­sad stengrund med mullbänk. Hös­ten –04 har vi bytt mullbänken mot singel under halva huset (under ett rum) och installerat avfuktare under golvet. Utvän­digt sitter gammal pärlspont och nyare locklistpanel med vind­­­­­papp. Torpet är oel­dat men på vintern underhållsvärmer vi med el till +5 grader.

Mängden kondens på fönstren under vintern verkar alldeles för stor. Det rinner och blir pölar som gör att färgen lossnar och mögel börjar bildas. Innan­fön­ster hjälper något, men bara marginellt.

Jag har under flera år mätt temperatur och relativ fuktighet inomhus. Typiska värden under oktober - mars vid fem grader är 75 procent RH men upp till 85 procent har det varit vid flera tillfällen. Finns det något man kan göra för att minska eller avleda kondensen på fönstren eller är luftfuktigheten för hög i ett oeldat hus? Är det någon fördel att ha underhållsvärme eller är det lika bra att ha helt ouppvärmt?

Jag har läst att man skall ha en ventilationsspringa runt ytterfönstren och helt tätt runt innanfönstren. Minskar det kondensen?
Sven Ingvar Jönsson

Svar Bäste Sven Ingvar!

Det verkar inte vara något ex­­ceptionellt med ditt hus, men det är svårt att säga något mer när jag inte har någon bild på byggnaden och kan se hur den ligger i förhållande till omgivande marknivå etc. Att du in­­stallerat en avfuktare under huset låter dock dramatiskt.
Är det verkligen så illa, eller har du köpt på dig en modern lösning bara av egen osäkerhet?

Om fönster och kondens kan du läsa i expertfrågorna i förra numret av Gård & Torp. Checka av den åtgärdslistan och se vad du missat. Självklart måste du ha innanfönster och självklart måste du tänka på att ytterbågarna inte sluter för tätt.

Jag tror också att ett hus mårbättre av att vara uppvärmt året om, även om det bara rör sig om några plusgrader. Det ger också många andra positiva effekter: huset rör sig mindre, tapeter spricker inte lika lätt osv.  Men ventilationen är ännu viktigare i ditt fall.  Står spjällen öppna vintertid? Eller står luften stilla inomhus? Dina höga luftfuktighetsvärden tyder mer på dålig ventilation än något annat.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt