Hur får jag ordning på taket?

Köpte ett torp (från tidigt 1800-tal) förra året, en så kallad enkelstuga, med påbyggt loft. Torpet ligger i Valla by nära Rimforsa i det fagra Östergöt-land. I stora rummet (ca 4x5m) satt ett pappspänt tak. Jag var lite nyfiken på att se vad som fanns under så jag ristade försiktigt ett spår ca 1m och vek ned pappen - och en stor del av papptaket föll ned!! Taket bestod av ohyvlade ospontade plankor 25-35 cm breda. Hade hoppats kunna måla taket men är rädd för att spån faller genom springorna. Taket bågnar dessutom på mitten kanske 5-7 cm. Takhöjden är bara 195 cm. Vad göra? Undrar också om det finns något smart verktyg att ta bort alla tusentals smånubb?Är mycket bekymrad för ovanstående problem och hoppas på svar.
Ingvar Öberg, Nyköping


SVAR Jag brukar säga att man inte ska skära i papptak, för i värsta fall kan det hända precis det som hände dig, men jag är själv en nyfiken person, så jag har full förlåtelse för dina synder. Nu gäller det bara att göra det bästa av situationen.
Det verkar ha varit ett klokt drag det där med spännpappen en gång i tiden, speciellt som det visar sig att brädtaket under är ospontat. Ett papptak fångar ju upp skräpet som sipprar ner genom springorna. Egentligen finns det då ingen bättre lösning än spännpapp. Sorry. Det var inte vad du ville höra, förstår jag. Men det du hittat är förbryllande. Spännpappen kan tidigast vara uppsatt i slutet av 1800-talet - för den kom då. Och ett ospontat brädtak med ohyvlad yta är inte föregångaren till papptak, så jag förstår egentligen inte vad du har hittat. Du borde ha hittat ett riktigt gammalt, slätt, handhyvlat och spontat brädtak. Är takbrädorna kanske återanvända? Kan man ha spikat upp ett gammalt hyvlat brädtak och vänt det upp-och-ner innan pappspänningen? Det förekommer. Mitt råd är att riva ner några bräder för att få veta mer. Ja, jag vet att du kommer att få en halv trossbotten över dig, men det kan inte hjälpas. När du sedan sätter upp takbrädorna igen - om du gör det? - kan du passa på att spika till bågnaden i taket, men det är inte säkert att du lyckas, för det kan ha att göra med att takåsarna är ojämna. Och så rekommenderar jag att du avslutar du med att spänna ett nytt papptak. Det vill säga om din utgrävning inte ger önskat resultat - ett hyvlat brädtak som bara gick att vända, sponta om och spika upp igen.
Sist en glädjande nyhet till dig. Det finns ett underbart verktyg som heter "spikutdragare" . Där kristna räknar tiden före och efter Kristi födelse, räknar en sann byggnadsvårdare tiden före och efter inköpet av spikutdragaren. Så häftigt effektiv är den. Du kan köpa den i Gysinge, jag har inte sett den ute i övriga handeln. Jag kan lova att glädjen att jobba med spikutdragaren kommer att uppväga mycket av ledsnaden över taket i övrigt.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt