Hur får vi högre takhöjd?

Vi är ett par som har köpt en så kallad närkestuga, en tvåvånings enkelstuga, troligen från mitten av 1800-talet. Vår dröm och plan är att göra det till vårt bostadshus någon gång i framtiden. Problemet är att det är så lågt i tak på nedervåningen (cir­ka 1,80) där kök och storstuga är belägna.

Hur gör man för att enklast höja takhöjden? Vi har funderat på att ta bort innertaket i storstugan så takbjälkarna blir synliga.

Nackdelen är ju att golvet på övervåningen blir tak på nedervåningen. Vi tänker oss att det kommer att ramla ner smuts och damm från övervåningen samt att ljudisoleringen blir så gott som obefintlig. Ett annat alternativ vi tänker oss är att lägga till ett stockvarv genom att lyfta upp huset. Detta innebär väl ett ganska stort arbete? Vad händer med murstocken, eldstäderna och spiskåpan?

Grunden är av typen mullbänk. Murstockens skick är vi lite osäkra på. Det kan vara så att den behöver renoveras i vilket fall som helst. Det finns tydliga tecken på att det brunnit i takbjälken på vinden.
Georg och Sara

Svar Bästa Georg och Sara!
Tänk vad mycket lättare det vore att svara om jag fått några bilder. Kanske sitter ni i en kulturhistorisk pärla och jag re­­kom­­men­derar er att lägga på några stockvarv, eller riva ner innertaken? Därför vågar jag knappt svara. I princip låter det som att ni köpt fel hus. Går det inte att låta huset vara ifred och använda det som charmig gäststuga eller liknande? Och istället byg­ga ett nytt hus att bo permanent i? Ni har ju förstått konsekvenserna av att höja taket, eller hela huset. Inget blir riktigt bra och om det finns några kulturhis­toriska värden kommer de ofelbart att ryka. Man tjänar dessutom inte många centimeter
på att riva ner ett innertak i ett tim­­­­rat hus. Det är ju spikat mot åsar, som ligger strax ovanför takpanelen. Därmed ryker ock­så isoleringen och att bo i ett gammalt trähus är ändå lite grand som att bo i en stor fiol. Alla ljud tar sig igenom överallt. Nej, att riva bort innertaket är ingen bra lösning.

Att höja bottenvåningen med ett par stockvarv låter sig göras – om man har tillgång till bra timmermän. Men, som ni redan insett, då får man också bygga om eldstäderna på övervåningen, bygga om skorstenar­na osv osv. Nästan som att bygga nytt blir det, med stora kostnader och många kulturhistoriska förluster. Utan bilder och för att inte bli halshuggen av hela musei­sverige blir min rekommendation: Bygg nytt i stället! Då slår ni två flugor i en smäll. Ni får en praktisk och bekväm permanentbostad, som inte behöver bli lika stor eftersom ni har extrarum i »gammelstugan«. Ni får också ett här­ligt objekt att restaurera lite mer lustbetonat genom åren. Ett ställe där ni inte behöver kompromissa hela tiden. Ni får också en bra bygg­labbe under bygg­nadstiden och härliga rum med charmig museistandard för gäster när ni är klara. Och förmodligen får ni en alldeles bedårande vy över en gammal gård
genom era nya köksfönster. 
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt