Hur får vi ihop huset med verandan?

Jacob Hidemark ritar om en veranda, från "ond dröm" till trevligt tillskott.

Verandan i dag.

Fråga:
Under några års tid har vi planerat, slitit och arbetat med att återskapa ett gammalt hus till dess tidigare vackra utseende, rödmålat med vita knutar.
Nu börjar vi närma oss den största utmaningen hittills. Hur får vi verandan att gifta sig med huset?

När vi köpte vår torp var det vackra gamla huset gömt under lager av tillagd isolering och påspikad panel som målats grå med plastfärg (det var verkligen ingen vacker syn). Nu har vi återställt fasaden på huset och det enda som fortfarande är fast i 80-talet är verandan. Dagens veranda har fuskspröjs på skolfönster och ser allmänt förskräcklig ut, men även här hoppas vi väcka törnrosa.

Vi vill gärna även behålla balkongen som är underbar på vår- och sommarkvällarna. Invändigt ser vi möjligheten att plocka fram det gamla ytterfönstret mellan verandan och köket (som ligger till höger om ingången), och som nu är gömt bakom köksskåp och pärlspont. Det skulle maximera ljusinsläpp till det annars lite skumraskiga köket.

Det finns inget bättre än att i all enkelhet ta en kopp kaffe sittande på trappan och därför har vi funderingar på om vi på något sätt kan få den att ”gå runt” verandan utan att det ser konstigt ut.
Vi vill gärna att verandan smälter in på ett bra sätt med resten av huset och har därför köpt gamla verandafönster som är under renovering och även en vacker gammal pardörr.

Kan ni ge oss vägledning, goda tips och råd om ytterbeklädnad, mått, fönstrens placering, trappa, invändig möblering etc och inte minst hur vi kan få balkongen att smälta in så bra som möjligt med övriga huset?

Fredrik


Jacobs förslag.

SVAR:
Jag har tittat på bilderna och försöker föreställa mig var i Sverige ert hus kan ligga. Byggåret borde vara någonstans i förra seklets början. Vegetationen känns som mellansverige, sättet att lägga takpannorna utan vattbrädor eller nockpannor är det gamla sättet.

Verandan som syns på bilderna är lite av en ond dröm. Den har obegripliga proportioner, fasansfulla fönster och sättet dörren ansluter till fasaden vittnar om ett självbygge av det mer brutala slaget. Och det vågar jag bara skriva eftersom jag förstår att hela huset antagligen varit i samma skick innan ni startade er förtjänstfulla restaurering. Man får nog verkligen kalla det för en restaurering, inte en renovering, eftersom ni på ett medvetet sätt ger huset sin äldre gestalt tillbaka.
När det kommer till balkonger ovanpå verandor, på den här lite enklare typen av byggnader, så blir jag spontant tveksam.
Ni frågar hur man kan göra för att få balkongen att smälta in med huset. I ärlighetens namn tror jag inte att det går. Jag har därför valt bort den helt. Kanske blir ni besvikna, men jämfört med att lägga tid och arbete på att bygga en veranda med balkong som inte blir bra, så måste jag vara ärlig och föreslå att ni helt avstår från den, och det med all respekt för hur skönt det är att dricka sitt morgonkaffe där. Så mycket vackrare då med ett tak som bara får falla ut från husets fasader mot en välformad takfot.

Den nya verandan bör vara lite mindre i planformen än den som finns där idag. En veranda till det typ av hus som ni har behöver ett taksprång, och det bör till största del rymmas inom knutarna på huset. Mitt svar blir naturligtvis styrt av de fönster ni redan köpt och renoverat. Det ser dessutom ut att vara ett fint renoveringsarbete av bilderna att döma. Jag har utgått från dessa och antalet fönsterbågar verkar räcka. Om ni behöver komplettera med nya glas så försök att köpa gammalt munblåst glas. Det blir sällan bra att blanda nytt och gammalt. Eventuellt kommer pardörren att behöva salas på (förlängas) något i underkant för att höjderna ska stämma. Annars riskerar fönstrens bröstning att komma för lågt. En bröstning på ca 70 cm blir bra i ert fall.
Bäst blir det att montera fönsterbågar och dörrblad utan karm. På verandans stolpar sätter man då en liten anslagslist. Det räcker säkert med att två av fönstren går att öppna, resten kan vara fasta vilket gör bygget lättare.
Trappan till verandan har jag försökt att göra så stor som det går utan att den ser överdimensionerad ut. Med steg åt tre håll borde den kunna ge trevliga sittplatser för morgon- eller kvällsfika.
Det låter även som en utmärkt idé att ta upp det igensatta fönstret in till köket. Förutom att köket blir ljusare skapas en trevlig kontakt mellan kök och veranda.
Hur man sedan väljer att möblera verandan är i första hand en behovsfråga. Utrymmet är begränsat men jag föreslår ändå en väggfast bänk på två sidor som även kan fungera som förvaring om man gör den med lyftbart lock.
Hela verandan byggs i trä på en murad och putsad grund. Allt trä bör vara med hyvlad yta eftersom det ska linoljefärgsmålas. Taket kan vara antingen med plåt eller papp. Väljer man papp så bör den vara så mörk som möjligt.
När det kommer till färgsättning så ser det ut som ni hittat en fin grön kulör till fönstren på huset. Jag tycker att den kan få fortsätta ut på verandans stolpar, fönster, dörrar och horisontella listverk. Fyllningarna med de stående panelbrädorna under fönstren kan vara antingen faluröd (då skall det vara sågad yta på panelen) eller kanske ännu hellre i en mörkt rödbrun kulör med linoljefärg. Undersida av taksprång och taktassar blir bäst i brutet vitt.

Det hade varit så intressant att få se en bild från hur huset såg ut när ni tog över det. Vad jag förstår så har ni gjort ett fantastiskt arbete med att rensa bort senare tiders förfulande fönster, panel, tilläggsisolering mm.
Kanske G&T kan publicera en bild från “före” i ett kommande nummer ifall ni skickar in en. Lycka till med er veranda!


Jacob Hidemark


Text: Jacob Hidemark
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt