Hur gör jag med våtutrymmet?

Jag blir ytterst fundersam när jag läser i tidningar, böcker och tidskrifter om våtutrymmen i timrade hus, inte minst i Gård&Torp. Jag vill skapa våtutrymmen i mitt timrade hus från början av 1800-talet. Huset är ganska stort, cirka 185 kvm. Jag skulle vilja ha ett utrymme med wc och tvättmaskin och ett med badkar och wc. Problemet är att man inte får svar från någon om hur man ska göra. Alla svävar på målet och säger att man egentligen inte bör ha våtutrymmen, men… Mina frågor är alltså:
1) Skall jag ha fuktspärr?
2) Kan jag ha klinkers i badrummet?
Jonas


SVAR Detta är verkligen ingen enkel fråga! Svaret beror på din egen inställning till byggnadsvård, funktionskrav, ett antal tekniska förutsättningar samt inte minst bransch- och försäkringskrav.
Badrum i modern bemärkelse började inte bli vanliga i Sverige förrän på 1940-talet. När vi i dag försöker skapa en äldre badrumsmiljö blir det följaktligen ofta 1940-talsmiljön vi eftersträvar. Denna miljö innehåller också våra sanitära baskrav, d v s badkar och tvättställ med varmvatten samt en WC. Fyrtiotalsbadrummen hade normalt klinker på golvet samt kakel på väggen upp till tre fjärdedels höjd. Under och bakom dessa fanns redan då en fuktspärr som normalt bestod av en blandning av "målad" varmasfalt och tjärpapp. Badkaret användes i huvudsak bara för bad, även om duschmöjlighet fanns. Om man duschade gjorde man det oftast sittande. Eftersom varmvatten var en lyxvara användes badkaret sparsamt. Detta innebar att den tidens fuktpåverkan i badrummet var mycket liten.
I ditt fall gissar jag att huset saknar badrum helt. Ur byggnadsvårdssynpunkt brukar man då rekommendera att lägga moderna funktioner i en separat tillbyggt utrymme, i direkt anslutning till huset. Jag förstår om du tvekar inför detta, då du sannolikt inte lider av någon utrymmesbrist. Det blir troligen också billigare att bygga badrummet i den befintliga byggnaden. Så låt oss säga att vi på bekostnad av en viss förvanskning av byggnaden prioriterar att ha badrummet i huset, av praktiska och ekonomiska skäl.
Vidare har vi funktionskraven på ett badrum, som är stora i dag jämfört med äldre tider; från att familjen badade en gång i veckan, där de delade på samma badvatten, till dagens tonåring som vill duscha varje dag i minst en kvart. Om man planerar att bruka badrummet som i äldre tider tror jag att det kan fungera med alla möjliga typer av lösningar med pärlspont, panel etc. Jag har dock svårt att se att det skulle fungera i till exempel min egen familj, med två döttrar runt tonåren. Jag rekommenderar följaktligen fuktspärr.
Klinkers på golvet med en modern målad/rollad fuktspärr (så kallat flytande tätskikt) har visat sig vara en riskkonstruktion, framförallt i träbjälklag, eftersom träbjälklaget rör på sig mer än vad fuktspärr och keramiken tål. Jag bedömer att om man vill använda flytande tätskikt skall man göra det på en gjuten platta, i till exempel en tillbyggnad. Det som återstår då är i princip någon form av helsvetsad plastmatta som fuktspärr på golvet. Det går att montera klinkers på vissa plastmattor om de är testade och godkända, och konstruktionen måste vara förberedd för keramik med hänsyn till klimat och böjstyvhet.
Slutligen har vi de tekniska utförande- och materialkrav som ställs på hantverkarna inom golv-, bygg- och VVS-branschen. Kraven ställs för att man skall kunna göra godkända installationer med garanti, men passar inte alltid ihop med äldre hus. Här får man försöka ha en dialog med hantverkarna och försäkringsbolaget för att komma fram till en bra lösning. Eftersom det inte finns något tidstypiskt 1800-talsbadrum, får du försöka skapa en känsla av äldre kvalitet och detaljer utan att dölja att det är ett 2000-talsbadrum. Var rädd om de befintliga byggnadsdelarna, så kanske rummet i framtiden kan återställas om någon så önskar. Glöm inte heller bort att hus är till för att bo och trivas i! Trivs man inte med huset och dess funktioner trivs inte heller huset.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt