Hur ska vi måla golvet på verandan?

Förra sommaren blev vi klara med en glasveranda till vårt torp i Småland. Vi använde fina gamla spröjsade fönster och dörrar som fanns på gården och vi hittade dessutom gammalt glas som passade. Invän­digt har vi lagt in nya, breda golvplankor. Som väggpanel och i taket har vi använt pärlspont.

Nu är det bara målning och golvbehandling som återstår. Min fråga gäller just golvet. Först tänkte vi satsa på obehandlat skurgolv eller på att olja in det. Problemet är dock att ytan kommer att vara ganska utsatt eftersom vi kommer att gå med uteskorna på inne på verandan. Därför började  vi fundera på att lacka golvet för att få en yta som är tålig mot repor och skador och som dessutom är lätt att rengöra. Vi tycker dock att det känns fel att klarlacka golvet på en glasveranda av det här slaget och fick då idén att måla golvet så att det passar den övriga färgsättningen (ljus­grått). Vi har positiva erfarenheter av att måla golv med   linoljefärg. Men dessa ytor har inte alls varit lika utsatta som verandan. Min fråga är allts: finns det någon golvfärg som är riktigt tålig och som ändå ger rätt känsla och utseende på denna veranda? Eller ska man först måla med linoljefärg och sedan lägga på ett lager lack? I så fall, vilken typ av lack? Tacksam för svar och kreativa idéer.
Fredrik

Svar: Du har rätt. Ett lackat golv passar inte i en glasveranda. Dels är det en stilfråga, jämförbar med att välja gympaskor till folkdräkt, men framför allt blir lackade golv ganska fort fula och måste dessutom slipas om innan man kan göra en ny lackning. Dyrt, besvärligt och miljöovänligt alltså. Det enda riktiga, både ur kulturhistorisk och praktisk synpunkt, är att må­la golvet med linoljefärg. En bra linoljefärg är tunn, men än­då stark och täcker bra. Jag föreslår en kalkstensgrå kulör, det vill säga 30% grön umbra, 70% vitt. Du köper alltså två burkar färg och rör ihop kulören själv. Mycket enkelt. Vill du att den ska torka fortare än på två dygn, tillsätter du torkmedel. Då torkar den på ett dygn. Lycka till!
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt