Hur skall fönstren placeras?

Vi har förut fått mycket användbara svar här om cementputs på syllen och utvändig färgsättning, så nu skriver vi igen. Vårt hus i södra Småland är ursprungligen byggt på 1690-talet som enkelstuga och senare ombyggt till parstuga senare.
Huset fick tyvärr nya fönster på 70-talet. Om man skulle byta dem, hur skall de se ut på övervåningen? Skall de sättas över den horisontala dropplist som finns på fasaden?
Problemet är att det nya fönstret kommer för högt upp när man är inomhus. På bilden med fönstret och den gröna tapeten kan man se en elsladd gå tvärs över fönstret, den motsvarar dropplistens placering. Tyvärr är golvet i stugan lackat på 80-talet. Äkta skurgolv blir det ju inte, så vi hade tänkt måla det med grå linoljefärg. Kan vi göra det direkt på lacken eller måste vi slipa bort lacken först? Jag tänker på om det blir för diffusionstätt? Denna del av huset har oluftad grund (det är jord/mull direkt under golvbrädorna, men kanske bara som isolering över en luftad grund?).
Hälsningar Henrik & Trine


SVAR Er känner jag igen från frågespalten tidigare. Roligt att tidigare tips varit användbara!
Fönstren är rätt placerade på ert hus. Ofta bryter fönstren av dropplisten i fasaden, som hos er. Bra svar va?! Det spar mycket jobb att slippa ändra och ni får trevligare rum med trevligare ljus. Och så ett bonusråd: Om ni skall ta det stora besväret att byta fönster - försök att få tag på gamla fönster, eller bygg åtminstone nya fönster av gamla bågar. Gammalt virke och gammalt handblåst glas gör mycket, mycket mer för utseendet, än man kan tro.
Vore det mitt hus skulle jag först ta reda på hur det förhåller sig med golvkonstruktionen. Är det mullbänk under, eller är det i stället en jordfylld trossbotten? Kunde jag inte få fram något svar på den frågan skulle jag slipa golvet och i fortsättningen såpskura det. Trots smala bräder blir ett enkelt och modernt golv ändå väldigt fint! Även linoljefärg kan nämligen bli för tät om ni har en mullbänk liggande under huset. Iväg och undersök!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt