Hur skall huset och tillbyggnaden harmoniera med varandra?

Jacob hjälper till att få fason på ett ombyggt Per Albin-torp.

Fråga:
Jag har ett litet hus byggt 1934, det sägs att det är ett Per Albin-torp. Det har renoverats och byggts ut i omgångar. Källaren under huset är utgrävd på 40-talet gissar jag och utbyggnaden är nog gjord på 70-talet. I utbyggnaden finns halva vardagsrummet och badrummet. Man kommer ner till källaren via en inbyggd trapp på framsidan, bredvid farstukvisten och det finns en dörr under altanen på baksidan. Nere i källaren finns tvättstugan, hobbyrum och pannrummet. Jag har en tanke om att bygga in trappen på framsidan så att den hamnar i farstukvisten, så man kan gå ner i källaren inifrån huset. Hur ska det se ut så att huset och tillbyggnaden är i harmoni med varandra? Ska jag ta bort balkongen ovanpå farstukvisten?
Inger


Jacob svarar:
Hej och tack för din fråga. Per Albin-torpen har dykt upp flera gånger den senaste tiden i Gård&Torps expertfrågor. Det är roligt att även så pass unga hus väcker intresse för byggnadsvård. Johan Rittsél skrev ett uttömmande svar om Per Albin-torpen i nummer 4/2013 där dess historia och politiska bakrund presenterades.

Finast är Per Albin-torpen om de inte byggts till. De är söta i sin strama enkelhet, nästan som små Monopolhus.

Ditt hus har dock en relativt stor tillbyggnad sedan tidigare. Den lämnar lite att önska vad gäller fönstersättning, proportion med mera. Framförallt är det framfasaden som inte fungerar så bra med sina två, rätt små fönster. Det går naturligtvis att åtgärda genom att byta till ett vackrare fönster. Vill man inte göra det tror jag att en god idé är att försöka kamouflera fasaden något med hjälp av en spaljé tillsammans med klättrande växter, kanske kaprifol.

Nedgången till källaren på husets framsida ser inte så rolig ut med sitt lilla sluttande tak. Jag tycker därför att det vore bra att försöka bygga in den. Det blir dessutom mer praktiskt. Enklast och bäst blir det om man förlänger entréverandan och fortsätter med liknande fönster som redan finns. Här bör man försöka få till fönster över hörn där trappen kommer upp. Då kommer det in mycket ljus och verandan får ett lite luftigare och lättare utseende.

Det lilla fönstret på fasaden, som sannolikt sitter i trappen till övervåningen, kan förbli kvar även med en utökad veranda. Tillräckligt med ljus kommer sannolikt att komma in genom de nya verandafönstren.

Jag tycker även att hela huset blir bättre om du tar bort balkongen då du ändå är igång och bygger. Ett litet fönster under taksprånget kan ersätta det ljus som går förlorat genom att balkongdörren försvinner. Entréverandan får då ett helt nytt tak över både den gamla och den nya delen. Bäst blir det med tvåkupigt tegel som taktäckning. Då kan man med fördel återanvända de pannor som blir över från balkongtaket.

Lycka till med din ombyggnad.


Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt