Hurra! Vi flyttar in!

En vattenskada i köket blev rivstarten på en varsam renovering av Annas och Roberts lilla uppländska torp. Inflyttningen kom visserligen av sig, men efter två år har de lärt känna torpets alla hemligheter.Det är en varm och solig dag i slutet av juni
. Den slingrande landsvägen går genom det gamla kulturlandskapet och här och var dyker de upp, hagarna med sina enar och stora stenar som små öar i det för Uppland typiska landskapet.
Målet med resan är ett torp med namnet Lugnet där Anna och Robert bor tillsammans med sin son Erik. Väl framme får man parkera på den gamla slåttervallen vid vägen och genom en högvuxen syrenhäck leta sig in på stigen mot tomten. Platsen ger skäl för sitt namn då häcken och de många lövträden kring huset effektivt stänger av ljuden från omvärlden
– Vi ska sätta upp en grind ute vid vägen så småningom, berättar Robert när han tar emot utanför huset. Men vi har haft så mycket annat att göra!
När familjen var här på visning föll alla önskemål på plats, efter tre års husletande. Anna och Robert hade äntligen hittat ett ställe som inte låg för långt bort från hus och arbete i Stockholm, till ett överkomligt pris. Men det allra bästa var att torpet var något så när orört. Ett extra plus var den stora tomten som gränsade till flera öppna hagar. De enda moderna tillskotten var en gäststuga och ett stort praktiskt utedass. Redan samma dag som affären gjordes upp åkte Anna och Robert ut till sitt nya torp med ett lass möbler och var redo att flytta in.
– Då upptäckte vi en fuktskada under diskbänken, berättar Anna. Den tidigare ägaren hade tejpat ihop avloppet med en
vattenledningslang som läckte. Vi fick en
rivstart med renoveringen, kan man säga.
– Vi bestämde på ett tidigt stadium att inte förstöra huset genom att dra in vatten och avlopp, berättar Robert. Det finns en vattenkran i köket, vi har ett väldigt fint dass vilket underlättar och i gäststugan har vi tänkt bygga badrum.

Med vattenskadan i köket kunde Anna och Robert med gott samvete riva ut inredningen från 1970-talet. Den ville de byta mot ett skåp och en köksho från sekelskiftet som goda vänner räddat vid en rivning.
– Det fanns pärlspont på väggen i den ena delen av köket, berättar Anna. Den var dold under många lager av tapeter men vi har sparat en bit av tapetlagren så framtida generationer kan få se hur det såg ut. Vi fick även ta bort lite på murstocken som var klädd med både tegelstensfilm och kakelplattor. Vedspisen som är en gammal Husqvarna fick vi kämpa för att få ordning på. Det rykte in vilket visade sig bero på ett antal kajbon. Robert balanserade på taket med en lång stör som han stack ner i skorstenen för att trycka ner bona med. Jag var inte så glad just då eftersom vi precis hade lagat taket och målat det och inte ville ha något virvlande damm i köket.
– I taket hängde lösa färgflagor som vi lagade och fäste med hjälp av ett strykjärn och tapetlim, förklarar Robert. Man fyller en stor spruta med tapetlim och stryker på lim på färgflagan, trycker lite lätt med ett varmt strykjärn och slätar sedan ut det med en tunn spackel. Färgflagan rätar ut sig och underlaget blir slätt så man lättare kan måla. Det är en konserveringsmetod som är mycket skonsam och tidsbesparande.
Golvet var lyckligtvis i bättre skick än taket. Det behövde bara skrapas fritt från den gamla vita oljefärgen för att få fram det äldre och vackrare linoljefernissade golvet.
Av interiören återstår nu bara åtgärder i hallen som ska bli av med sina ljusblå masonitväggar. Originaldörrarna ska monteras på plats och återfå sin ursprungliga kulör så småningom.
– I salen har vi egentligen bara tänkt byta ut den moderna spisen med sin wärmo-
kassett mot en kakelugn i renässansstil som vi köpt, berättar Robert. Den ursprungliga spisen fanns rester av på vinden. Där finns ett sovloft som redan var iordninggjort, och en oinredd del som ska bli Eriks.
Robert berättar vidare att de har ett antal punkter att pricka av, exteriört. Timmerstockarna kommer att färgas i ljus Falu rödfärg, bågar och fönster målas ljusgrå med linoljefärg. På sikt ska de nyare fönstren bytas mot äldre.
– Förhoppningsvis kan vi hitta ett par äldre pardörrar som kan ersätta den modernare ytterdörren, flikar Anna in. Hängrännorna av plast ska bytas mot plåt. Sedan behöver skorstenen putsas och vi vill gärna byta ut nockteglet mot tjärade tränockar.

Det märks att både Anna och Robert är mycket intresserade av både hus och historia. De kompletterar varandra väl då Anna är folklivsforskare och Robert är både ekonom och arkeolog och har arbetat mycket med fornminnesvård.
– Vi tyckte båda att det var bra att ha ett nedskrivet kunskapsunderlag för huset och en plan för skötsel och underhåll, förklarar Robert. Vi visste att det var viktigt att fotografera före, under och efter de renoveringar man gör. Vi har skrivit ned hur vi tänkte och vilka kompromisser som gjordes under ombyggnaderna.
Många nyblivna torpägare är kanske inte lika ambitiösa som Anna och Robert.
– Vad ska man annars göra på vinterkvällarna då man inte kan arbeta utomhus? undrar Anna. Då är det kul att gå och skrapa lite på foder och annat, studera små detaljer och försöka göra någon slags kronologisk byggnadshistorik. Vi har även studerat de gamla ägarlängderna tillbaka till 1774 genom att titta i gamla husförhörslängder, studera lagfarter och gamla kartor.
– Den digitala tjänsten Historiska kartor hos Lantmäteriet är helt fantastisk. Det gäller bara att lära sig läsa gammal handskrift, menar Robert. Genom att lägga en gammal karta över en ny har vi kunnat konstatera att torpet fanns här redan före 1789. En konflikt mellan kyrkan och byn ledde till att man var noga med att markera gränserna. Än i dag ser man hur marken avgränsats genom en större stensträng som löper rakt genom hagmarken.

Med hjälp av arkiven har Anna och Robert kunnat konstatera att det har funnits
ytterligare sju-åtta byggnader på marken intill Lugnet, antagligen en större lantgård eller ekonomibyggnader tillhöriga Älvlösa by. Husgrunderna kan man beskåda än i dag.
– Efter att ha dykt ner i arkiven gjorde jag en liten men fascinerande upptäckt, avslöjar Robert. På kartan från 1789 finns ett skräddarboställe utritat på andra sidan hagmarken. Efter fem minuters promenad var jag vid ett stort granhygge men såg att det också fanns fullvuxna fruktträd. Kanske fanns ruinen efter bostället kvar? Döm om min förvåning, där stod huset ännu kvar, helt täckt av omgivande träd! Övergivet med raserat tak och förstukvist men med stora delar av inredningen bevarad. Otroligt att huset inte länsats eller vandaliserats på alla år.
Det omgivande landskapet kring Lugnet består dels av öppna hagar, dels av barrskog. Skogsägaren har planer på att låta skogen åter bli hagmark för att återskapa kulturlandskapet. Det kommer att bli en fin fortsättning på den trädgård som sakta växer fram hos Anna och Robert.
– När vi gallrat bland träd och buskar har vi hittat en struktur i trädgården som framträder med fruktträd i raka rutmönster, berättar Anna. När vi hade klippt rent kom stora tröskelstenar i dagen och andra stora stenar som skulle kunna vara syllsten till borttagna ekonomibyggnader.
Parets genuina intresse för gamla hus spiller även över på trädgården och mot den solindränkta timmerväggen vid torpet växer nu tidstypiska växter som fingerborgsblomma, stockros och riddarsporre. Vissa växter och buskar har funnits länge i trädgården och behöver bara tuktas lite, som den kraftiga syrenhäcken som omsluter torpet och fungerar som skydd mot regn och rusk vid diskplatsen utomhus.

En bit bort ligger det ovanligt stora och fina dasset som man når genom en träbelagd gång i syrenhäcken. Dasset har ett stort fönster med utsikt över hagarna, en imponerande takhöjd och kan nog frälsa de flesta som har en aversion mot utedass. Naturligtvis hänger här ett oljetryck av en kung – i det här fallet Gustaf V – och händerna tvättar man med hjälp av en handkanna och sköljfat i emalj. Anna och Robert månar om alla detaljer på Lugnet – även i det hemligaste huset.Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt