Inte glas utan... vadå?

Ett av husen i listan över hotade miljöer här nedan är Liljevalchs konsthall, som skall byggas ut. Vi uppgav att huset skulle få en glastillbyggnad, men fick nu höra att det vinnande bidraget ser annorlunda ut. Blev då vinnaren vacker och lämplig i den känsliga miljön kring konsthallen? Döm själva.

Konsthallen från 1916 ser ut så här i dag...


.. och skall enligt det vinnande förslaget byggas till med följande hus (den gamla hallen skymtar till vänster):


Varsam tillbyggnad? Lämpligt i känslig marin miljö?

Kommentarer

Redaktionen, - Torsdag 18 september 2014

Juryn sade följande:

Juryns motivering lyder: "Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition."
Yvonne Axelsson, - Tisdag 16 september 2014

Tillbyggnad- eller kontrahent?

1. Den befintliga anläggningen syns inte på bilden- vilket jag anser vara det första generalfelet; hur ska någon kunna göra en seriös bedömning om man inte ser helheten? 2. En "tillbyggnad" har en underordnad volym och storlek, jämfört med det som skall betraktas som "huvudbyggnad". Här verkar man inte längre vara "tillbyggnad", utan något betydligt större.En egen del som är sin egen helt och hållet. 3. "varsamhet": Är det att man låtit de gamla byggnaderna stå kvar utan att förvanska dem? 4. "Hänsyn till miljön": nääää..... Snarare ytterligare personer som vill bygga monument över sig själva, gissar jag. Men om det verkligen behövs dessa jätteytor för att museet skall fungera, tycker jag det är bättre att det nya "är sig självt", som här, än att låtsas vara pendang till det gamla. Vad är det för material? Hur kommer det att åldras? Kommer det att lysa i alla småhål när det är mörkt? Finns det någon energifunktion i mönstret? Solceller??? I så fall kan jag tänka mig att vara mer vänligt inställd.
Ewa Kewenter, - Måndag 15 september 2014

Man undrar...

Hur någon kan komma på tanken att ens rita en dylik byggnad som komplement till den vackra nyklassicistika byggnaden som hyser Liljevalchs?! Det är i alla fall inte någon som är rädd om eller har respekt för den befintliga miljön. Ej heller den eller de som sanktionerar denna hålkaka till byggnad kan bry sig, kanske vill man helt enkelt sätta sitt eget bomärke för framtiden?

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt