Inte lätt att hålla tätt

Ändrade duschvanor ställer högre krav på tätskikt och ytskikt i badrummen, även i gamla hus. Reglerna är många och riskerna stora för fuktskador, så anlita fackman om du skall göra om badrummet.

Dags för lördagsbadet! Badrummet är halvkaklat, vilket räckte bra när man badade utan stänk en gång i veckan. Reklamfolder för Nordiska Röraktiebolagets elektriska varmvattenberedare, 1954. Bilder ur Christer Nordemos samling

Badrum i gamla hus är en rätt komplicerad fråga. Riktigt gamla hus har inga badrum alls, eftersom badandet inte kom in i vår vardag förrän på 1940-talet. I halvgamla hus hittar man oftast ett utrymme med bedagad plastmatta och solkigt sanitetsporslin.
Den som skall bo permanent i sitt hus vill oftast ha ett fräscht och modernt badrum, vilket inte alltid är så lätt att kombinera med husets själ och försäkringsbolagens krav på godkända tätskikt.
Bygg ut huset och lägg ditt badrum i utbyggnaden, säger de flesta experter. Det är oftast den allra bästa lösningen. I en ny utbyggnad kan man använda moderna material utan att vara rädd att skada husets karaktär. Å andra sidan kanske man redan har mer utrymme än man behöver och tycker det känns onödigt att bygga ut.
Då får man försöka bygga badrummet så varsamt som möjligt, och helst försöka samla husets rörledningar nära varandra.
Kök och badrum bredvid eller under varandra, alltså.

Höga krav på väggar och golv
Många vill inreda sina badrum på gammalt vis, med pärlspont och rustika trägolv, men det kan bli ödesdigert om inte tätskiktet mot fukt håller.

Christer Nordemo, före detta rörmokare med specialintresse för äldre hus, säger att det nog finns lika många åsikter i frågan som det finns experter, men avråder för sin del från nostalgitänkande i badrummens väggmaterial. Han menar att vi i dag använder våra våtrum helt annorlunda än förr och att vi därför inte kan applicera dåtidens krav på dagens badrum.
-Vi klarade oss bra med begränsade tätskikt på fyrtiotalet när vi satt i badkaret och duschade stillsamt en gång i veckan. Lite stänk var allt som kom på väggen. I dag duschar vi varje dag, vilket innebär att väggen utsätts för större mängder vatten kanske fyra, fem gånger per dag i en familj. Det ställer enorma krav på väggar och golv och vi måste anpassa materialen efter det.

Gör inget man inte kan ångra

I reklamfoldern för Ido Nya badrum från 1970-talet har furu en framträdande roll som väggbeklädnad. Många fuktskador härrör också från denna tid. Färgat sanitetsporslin och bidé är sista skriket.

Visst kan man ha pärlspont, menar Christer, men då skall man också använda badrummet som man gjorde förr. Annars måste man satsa på tåligare väggmaterial. Dessutom godkänner inte försäkringsbolagen att man gör hål i tätskiktet som skall finnas bakom sponten. Det betyder att den som ändå spikar upp pärlspont gör det på egen risk, man kommer inte att få ut full ersättning vid en vattenskada. Försäkringsbolagen brukar i och för sig ta ställning till varje enskilt ärende, det är sällan de uttalar sig generellt, men i princip får man inte göra hål i tätskiktet.

Hur kombinerar man ett godkänt, funktionellt och fräscht badrum med ett gammalt hus? Badrum hör ju inte hemma i huset från början, än mindre rollade tätskikt.

Christer Nordemo anser för sin personliga del att man får åsidosätta byggnadsvården lite i just badrummet. Dessutom menar han att byggnadsvård inte bara handlar om bevarande, utan även om funktion.
-Om alternativet är att inte kunna duscha alls kan man inte bo i huset, och då förfaller det i längden, så det kan vara en form av byggnadsvård att göra det möjligt att bo kvar. Därför tycker jag att man måste få inreda ett modernt badrum även i ett gammalt hus, bara man inte gör något som inte går att återställa. Riv inga väggar, avlägsna inget ursprungligt, bygg badrummet med så små ingrepp som möjligt. Då kan man lättare återställa det i framtiden om man skulle vilja.

Viktigt att följa reglerna

Badrum var en lyx för ytterst få före 1940-talet, då det blev standard i nybyggda hus och lägenheter. Här ett marmorbadkar på Fiholms herrgård, troligen från början en etruskisk sarkofag, hitställd på 1930-talet. Den målade väggen uppfyller knappast försäkringsbolagens krav på tätskikt och fuktspärr…

Om man redan har ett badrum som man bara vill fräscha upp bör man däremot ta bort de senare ytskikten, som kakel och plastmattor, innan man sätter dit nya.
-Det blir inte bra att sätta nytt kakel på gammalt kakel eller kakel på gammal plastmatta. Sådana lösningar godkänns inte heller av försäkringsbolagen.

När du kaklar bör väggen först kläs med ett icke organiskt material, som en tunn cementskiva, och på det rollad fuktspärr. Men det bästa alternativet är plastmatta, tycker Christer Nordemo.
-Jag är ledsen att behöva säga det, jag är verkligen inte förtjust i plastmattor, men det har visat sig i tester att plastmattan är det material som håller bäst mot fukt. Det rollade tätskikt som finns bakom kaklet håller inte i trähus som rör sig. Det spricker och man får in fukt i väggen. Men plastmattan släpper inte igenom någon fukt alls, om den bara är i någorlunda gott skick.
Det finns plastmattor som är godkända som tätskikt, på dem kan man sedan kakla.

Vågar man sig på att renovera badrummet själv eller bör man anlita fackman?
-Som jag bedömer det finns det ingen möjlighet att göra ett badrum i ett gammat hus utan att följa branschreglerna. Och regelverket är en djungel som ändras hela tiden. Men har man koll på alla regler och kan göra jobbet fackmannamässigt kan man säkert renovera själv, säger Christer.

Samtidigt är det inte alltid som dagens regler fungerar, ens i moderna hus, menar han.
-Då är det inte så självklart att de fungerar i gamla hus. Man får använda sitt förnuft, renovera varsamt, och hela tiden försöka se till att det man gör går att återställa i framtiden.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt