Kaklat kök håller måttet efter sjuttio år

Anders älskar sitt välbevarade fyrtiotalskök, även om det är tungarbetat.

 I ett hus byggt 1917, mitt i Linköping, bor Anders och Elisabeth Lindgren sedan 1983. Lägenheten är en gammal paradvåning på 180 kvm med jungfrukammare, köksingång för tjänstefolket och serveringsgång. Köket renoverades senast 1943 och allt utom spisen är kvar i original sedan dess.
Köket har lite udda planlösning, sett med dagens ögon. Man når köket via serveringsgången som är ganska trång, med skåp på två sidor. Här fanns tidigare en liten toalett för husan, men den tog Anders och Elisabeth bort för att i stället få in tvättmaskin och tumlare. De döljs nu med en jalusidörr. I serveringsgången går skåpen ända upp till taket och hur mycket som helst ryms här. Efter den smala gången öppnar sig köket, med fönster, matplats och utgång till trapphuset, och innanför matplatsen ligger jungfrukammaren som i dag är matrum och arbetsrum.
Väggarna är helkaklade ända till taket, till och med i fönsternischerna, vilket Anders tycker är suveränt.
-Det är oerhört praktiskt, snyggt och lättstädat, säger han och visar hur han då och då svabbar av väggarna med en vanlig golvmopp.
Paret pratar då och då om att modernisera köket, Elisabeth tycker det är tungarbetat och är tidvis sugen på nya fräscha skåp och lådor som glider lätt på kullager. Anders håller med, men är ändå tveksam.
- Kanske skulle vi kunna ersätta delar av köket med mer funktionell inredning, men börjar man plocka bort delar härifrån och ersätta med nya tappar man karaktären. Och kvaliteten på till exempel diskbänken är oslagbar.
Just nu är familjens plan att behålla köket som det är, men sätta in en gasspis igen, här fanns gas på 1940-talet.
  
 

En trång serveringsgång leder in till köket. Till vänster bakom jalusiluckan finns i dag tvättpelare. Köket har två diskhoar, en i gången för disk, en i själva köket för matlagning och grönsakssköljning.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt