Kamin med historia

Etagekaminen är enklare och billigare att installera än en kakelugn och eftersom den plockas isär i smådelar kan man transportera den utan större problem. Lär dig mer om en intressant värmekälla!

Text Sara Bodin Olsson


I Norge började järnbruken under 1700-talet tillverka gjutjärnskaminer med två eller flera etage. Idén med dessa kaminer är att den heta luften leds via flera kamrar eller kanaler, i stället för direkt ut i murstocken. På så sätt förlängs vägen mellan eldstaden och skorstenen och mer värme hinner avges från samma mängd bränsle, jämfört med enklare kaminer.

Den typ av etagekamin som är mest känd i dag är den som tillverkades i så kallad schweizerstil under 1800-talets andra hälft och runt sekelskiftet 1900. Gjutjärnsdelarna till dessa göts i slutna formar, vilket gjorde det möjligt att göra tunna detaljer och genombrutna dekorelement. Kaminerna består i regel av en rektangulär bottenplatta på eleganta ben, varpå man monterar fyra sidor. Sidorna kommer att bilda kaminens eldningskammare och i den ena kortsidan sitter eldningsluckan. Därefter monteras kaminens övriga delar, kanaler, dekorationsluckor, överdel och krön. Hur många etage som byggs på kan anpassas efter takhöjden, tre är vanligt men det går att ha både fler och färre. Kaminen är med andra ord en stor byggsats av lösa delar som pusslas ihop till en färdig kamin och som kan anpassas efter rummet den ska stå i.
När kaminen eldas leds den heta luften från eldningskammaren upp genom en kanal till nästa etage. För varje våning leds luften i sicksack, från den ena sidan till den andra, för att slutligen gå ut i murstocken via kaminens övre del.

Även i dag är en sådan kamin ett intressant val som värmekälla i äldre miljöer. Etagekaminen är enklare och billigare att installera än en kakelugn och eftersom den plockas isär i smådelar kan man transportera den utan större problem. Att höjden kan anpassas gör att den passar extra bra i rum med hög takhöjd.
Till skillnad från kakelugnen eldas etagekaminen undan för undan, med lite ved i taget. Den blir snabbt varm och tack vare kaminens konstruktion hinner mycket värme avges innan den uppvärmda luften leds ut i murstocken. Däremot kan den inte magasinera värme så länge som en kakelugn kan, när man slutar elda svalnar kaminen ganska snart.

Hitta din etagekamin
Fina, antika etagekaminer brukar fortfarande gå att hitta via annons, till överkomliga priser. Det finns också återförsäljare som köper in och renoverar gamla kaminer. En av dem är Jeppe Nygaard i Höje, några kilometer norr om Munkfors i Värmland. Här ligger Jeppes hus och verkstad där han säljer gamla norska kaminer. Han köper in både etagekaminer och andra modeller via kontakter. De kan vara rostiga och se ganska anskrämliga ut, men är av bra kvalitet. Sedan renoverar han dem och säljer vidare.
Det går att sandblästra gamla rostiga kaminer, berättar Jeppe, men förklarar att det kräver dyr apparatur. Själv använder han enklare metoder, borstar bort rosten med borrmaskin och trissa, murar in sten i eldningskammaren och putsar kaminerna med spissvärta så de blänker svarta.
– Det är intressant att se hur kaminer som är så fula kan bli så vackra på slutet, säger han. Men det är mycket jobb.

I Värmland är det inte helt ovanligt att man hittar norska etagekaminer installerade i äldre hus. Vissa tillverkare drev organiserad handel den vägen, bland annat Aadals bruk som hade goda kontakter i Sverige. Men Jeppe köper sina kaminer direkt från Norge.
I dag är det många sommarstugeägare som besöker verkstaden i Höje. Ofta är det holländska och tyska turister som hittar hit, området runt Munkfors och Hagfors är populärt bland utländska semesterfirare som vill ha stuga i Sverige. Etagekaminen passar också utmärkt som värmekälla i en sommarstuga. Eftersom den blir varm så snabbt kan man enkelt få upp värmen när man kommer dit.
– En kakelugn tar flera timmar att få varm, säger Jeppe. Med en etagekamin går det fort att få upp temperaturen i rummet, kanske också i rummen intill.
Fast kaminen fungerar också bra för året-runt-boende. Jeppe värmer själv delar av bostaden ovanpå verkstaden med en antik etagekamin.
– Den är jättebra!


Lästips om etagekaminer:
Gamle Trehus; Drange, Aanensen, Braenne, Universitetsforlaget 1992
Jernovner i Norge; Ola H Fjeldheim, i: Byggnadstraditioner i gränstrakter 2007
www.gamletrehus.no
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt