Kan skurgolv vara lättskötta?

Jag har en fråga som gäller golv. Jag vill lägga nytt brädgolv på vårt landställe men jag är rädd att det ska mörkna med tiden och det vill jag inte. Jag vill ha den där ljusa skurgolvskänslan. Hur ska jag behandla det då? Är lut fel? Jag vill samtidigt att golvet ska vara lättskött? Är det en omöjlig ekvation?
Kristina i Lysekil

Svar: Det finns bara ett sätt att få ljusa och vackra skurgolv: att skura dem med kallvatten och såpa. Helst linoljesåpa förstås, eftersom den löser smuts bättre än vanlig såpa och dessutom bleker den golven så att de blir ljusare. Lutning ger gråare och mörkare golv, lite ladkänsla så där. Dessutom gör luten att ytan blir mer känslig mot fläckar och smuts. Du kanske har sett lutade trämöbler någon gång? Luddiga, grå och med en massa småsprickor.

Enda vägen till ett riktigt skurgolv är en klassisk såpskurning. Men du kan sätta skurborsten på skaft, för att slippa slita ihjäl dig, och emellanåt kan du bara våttorka med såpvatten, om du vill. Men det finns tre grundregler, som man alltid måste följa:

1. Skura alltid med kallt vatten. Varmt vatten gör golven grå.

2. Aldrig såpvatten direkt på torrt golv, blöt dem med kallvatten först. Annars får du fläckar.

3. Alltid skölja efter noga med kallvatten. Om smutsvattnet får stanna i träet, grånar det.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt