Kan vi ha gräs på taket?

Vi har et gammelt torp i Halland, som den förra ejer har gjort en tilbygning på, en dejlig lys verandastue/udestue. Men desværre er den bygget så dårligt, at vi nu er nødt til at rive den ned – og bygga upp igen. Den gamle bygning har vanligt tegltag, men vi vil gerne forsøge os med græstag – fordi det er så smukt. Men hvordan er et sådant konstrueret? Da vi skal bygga upp stuen helt fra grunden, kan vi jo konstruere taget, så det blir helt korrekt. Lutningen på taget er ret svag, så der er ikke så stor risk at græstørvene skal skride nedad. Hvordan sköter man et sådant tag? Skal græsset slås med græsslåmaskine? Eller lie? Skal vi have en get gående däroppe? Eller skal det bare passe sig selv?
Gunvor Bjerre, Halland

Din stuga har stark karaktär av sent 1800-tal då torvtakens tid redan var förbi. På ditt hus passar i stället enkupigt tegel och redan ett gammalt mossigt tegeltak kommer att ge dig all den känsla av mys och kultur som verkar vara det du eftersträvar. Dessutom gör alla dina följdfrågor runt torvtaket att jag ännu mer bestämt skulle vilja avråda dig från ett sådant, om du nu inte redan kontrakterat en get och en heltidsvaktmästare. Vill du veta mer om torvtaksläggning, vänd dig till länsmuseet i Varberg. Där finns lokalkännedom och adresser till takläggare.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt