Köket är hemmets hjärta

Var rädd om ditt gamla kök! Ofta är köken noggrant planerade och byggda i material av hög kvalitet, så tänk till innan du river ut något. Med relativt små medel kan gamla kök anpassas till moderna önskemål.

För drygt 100 år sedan bestod ett typiskt kök av spis, något skåp att ställa porslin i och kanske en ho i zink. Välbärgade hem kunde ha både isskåp och rinnande vatten i köket, men de allra flesta normala kök var ganska magert utrustade. På Hemutställningen 1917 presenterades nya, luftiga kök som visserligen bara kunde beställas av rika familjer, men som ändå banade väg för något nytt. På 1920-talet byttes vedspisen mot gasspis, diskbänken med varmt och kallt vatten blev vanligare och skafferier var standard. Överskåp och diskbänkar i marmor blev populärt.

På 1930-talet slog funkisen igenom och köken rationaliserades bort. Smala kök med skåp på ena sidan, spis och arbetsbänk på andra, vid vilken husmor skulle stå när hon öppnade konservburkar, var i ropet. Man fick inte plats att sitta och äta i köket utan hänvisades till ett matrum intill, ofta med en glasad vägg emellan.
Efter andra världskriget blev köket centrum för omfattande forskning. Vilka mått passade bäst när mat skulle lagas, vilken höjd borde arbetsbänken vara på? Hur många steg mellan spis och diskbänk är mest arbetsbesparande? Mätningarna kom fram till att husmor gick 7 km om dagen i sitt kök, och resultatet blev välplanerade kök av hög kvalitet, där allt nåddes på färre steg. Lösningarna i köken från 1940-tal och 50-tal är ofta smarta, som utdragbara bakbord och de typiska redalådorna i glas för kryddor, och träet är gediget.

På Helsingborgsmässan 1955 visades Perstorpsplattan med mönstret Virrvarr, som snart fanns i varje kök. ”Det nya undermaterialet plastic” var också på väg in i våra hem, även om hantverkskvaliteten följer med in i sextiotalets och sjuttiotalets kök. Snickerierna är inte längre platsbyggda, men träet är fortfarande massivt och luckorna är släta.  De populära kryddlådorna finns kvar, nu i plast. Även skåpknoppar är i plast, gärna färgad.
Här får du se några kök från olika tider, anpassade till dagens önskemål och krav men med kvaliteten och särdragen bevarade. Låt dig inspireras att behålla ditt gamla kök!
Typiskt villakök anno 1910. Gasspis, ventilationslucka i stället för fläkt, några hyllor för porslin och ett grunt skåp. På motstående vägg finns låg diskbänk och en enkel slask. Foto Per Myrehed
 
Gasspis, redalådor i glas, blandare på väggen, linoleummatta och krukväxten Svärmors tunga i fönstret är typiska detaljer i 1930-talets kök, detta hus byggt 1936. Foto Jan Tham
1930-40-talskök med lutande luckor, skåp i massivt trä och vitt kvadratiskt kakel. Skåpet i mitten påminner om tidigare decenniers serveringsskåp, ett exempel på hur modet släpar efter. Foto Per Myrehed
De lutande skåpluckorna blev allt mer populära under sent 1940-tal och tidigt 1950-tal. Diskbänken i tjock plåt är typisk liksom de fortfarande så populära redalådorna i glas, i detta kök från 1952. Glasgloben i taket är också typisk för 1950-talet. Foto Per Myrehed
Kök från 1968 med luckor i massiv teak, handtag i färgad plast, diskbänk i gedigen plåt och mossgrönt tidsenligt kakel. Foto Per Myrehed
1970-talskök med brun sjögrästapet som väggbeklädnad, lackfärgsmålade luckor i starka kulörer, knoppar i furu och diskbänk i tjock plåt. Tidigare decenniers tankar om funktion har kommit lite i skymundan, vilket märks till exempel på stänkskyddet av icke avtorkningsbar sjögrästapet och utrymmet över skåpen som är för smalt för att kunna användas till något. Foto Per Myrehed
 
Tips för ditt gamla kök
* I gamla hus är planlösningen ofta väl genomtänkt. Kök ligger oftast i norr och skafferiet är placerat i kökets nordligaste hörn, för att bevara kylan. Ändra inget om du inte måste!
*Undersök alla möjligheter att ta vara på gammal köksinredning av hög kvalitet, innan du slänger ut något! Ett serveringsskåp från 1920-talet rymmer till exempel massor och höjer husets värde, så släng inte ut något. Passar inredningen inte med era behov kan en snickare justera och komplettera köket.
*Om arbetsbänken är för låg, i dag vill vi gärna ha cirka 5 cm högre arbetshöjd än femtiotalskökens standard, kan man antingen höja sockeln eller bygga på ett parti under bänkskivan.
* Är skåpen slitna och solkiga, slipa dem lätt och måla om både ut- och invändigt. Hyllpapper är ett snabbt och enkelt sätt att få skåpen fräscha invändigt och finns i välsorterade färgbutiker (samt i Gård&Torp-butiken, www.gardochtorp.se).
*Tröga skjutluckor går lättare om man dra med en stearinstump i skenan.
*Diskbänken i rostfritt stål tål det mesta utom skursvampar och skurpulver (repar stålet), blekmedel och salt som blir liggande länge (rostar) och klorhaltiga rengöringsmedel (gör ytan matt). Kalkavlagringar får du bort genom att hälla på varm ättika som får verka en liten stund och sedan sköljs bort.
*Slitet kakel kan vara svårt att ta bort utan att väggen bakom skadas, men ofta kan man sätta nytt kakel ovanpå det gamla. Hör med en plattsättare. Från 1920-talet fram till 1950-talet hade man två eller max tre rader kakel ovanför diskbänken, därovan målade man väggen.
*Många tror att det inte går att ha skurgolv i kök, men kombinera golvet med ett par trasmattor så har du ett vackert och tåligt golv med atmosfär.  
 
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt