Kom igång med kompost!

Att kompostera matavfall är inte ett dugg svårt och kräver inte att man bor på landet eller ens har en trädgård.

Kaffesump, grönsaksblast, äggskal – det känns inget vidare att slänga näringsrika matrester i soppåsen. Lösningen heter kompostering. I dag finns gott om behållare av olika storlekar och för olika behov. Bor man på landsbygden och har gott om plats kan man ha en sorts kompost, bor man i radhus eller lägenhet ser lösningarna annorlunda ut. Men principen är densamma hur du än bor och det är inte svårt att komma igång.
Först skaffar du en kompostbehållare. Skall du kompostera matavfall krävs att behållaren är råttsäker. Det finns två sorters behållare, roterande på stativ och stående på marken. Vilken du väljer är en smaksak, men se till att bottengallret sitter fast om du väljer en stående behållare, annars tar sig råttorna in. De roterande behållarna har två fack vilket är bra, då får det ena facket efterkompostera i lugn och ro medan man fyller det andra.

Bor du i lägenhet kan man komma överens med värden om att placera en behållare på gården, som alla får lägga sitt matavfall i. Skall du kompostera året runt krävs att behållaren är isolerad.
Börja med komposteringen under vår, sommar eller höst. På vintern är det så kallt att komposten sällan kommer i gång. Om man absolut vill börja vintertid bör man först lägga i lite gammal kompost i facket, så att mikroorganismerna får en chans att etablera sig.
Under diskbänken ställer du en liten plasthink för alla matrester, teblad, kaffesump, äggkartonger och hushållspapper. Dela större bitar så går nedbrytningen fortare. Varannan dag tar man med sig hinken ut och tömmer den i ett av kompostens fack. Strö sedan på sågspån eller pellets, ungefär tre delar matavfall och en del spån. Du kan dryga ut spånet med äggkartonger rivna i bitar, barr, löv, tidningspapper och hushållspapper.
Snurra på behållaren eller rör om i det översta lagret, så tillförs syre vilket påskyndar processen.

När ena facket eller hela komposten är full börjar man med fack två om man har ett sådant, eller tömmer komposten och börjar om.
Efter cirka tio veckor brukar komposten vara klar. Äggskal ligger då kvar i sin helhet men resten skall se ut som en grynig, fuktig massa. Allra bäst är om man kan lägga komposten på en hög där den kan få efterkompostera några månader till, men det går också att lägga den direkt i landen, blandad med jord.Frågor och svar
*Vilken kompost skall vi ha?
En tvåbarnsfamilj producerar ungefär 15-20 liter avfall per vecka. Ni bör ha en behållare på åtminstone 250 liter.
*Kan jag kompostera på vintern?
Det går bra, men en isolerad behållare krävs. Dessutom måste den vara stor för att stå emot kylan. En förutsättning för att hålla igång komposten under vintern är att man fyller på med avfall hela tiden, annars fryser den ofta även om den är isolerad.
*Komposten luktar illa, vad gör jag för fel?
Fyll på med mer strömaterial.
*Jag har flugor i min kompost?
Lägg i mer strömaterial.
*Det är ingen fart och myror verkar bo i komposten, vad gör jag för fel?
För torrt. Vattna lite och tillför mer kompostmaterial så komposten kommer igång.
*Hela ytan är täckt av vita svampar!
Det är inget att bry sig om, blanda ner dem i komposten så försvinner de.


Vanliga misstag
*Tömmer man inomhushinken för sällan kan det komma flugor och dålig lukt. Töm varje eller varannan dag.
*Ofärdig kompost med delar av bröd och mat kvar ger råttor i trädgården. Låt hellre komposten ligga kvar lite längre, och låt i värsta fall bli att kompostera en tid om behållaren är full.
*Snålar man med ströet luktar det illa kring komposten, rentav stinker. Då måste man tillföra mer kolrikt material, strö/pellets/tidningspapper (från dagstidningar) eller löv. En kompost i balans är varm och luktar jord och mull men stinker inte.


Kompostera gärna:
Alla sorters matrester, även räkskal och köttben (tar dock lång tid att bryta ner)
Papper
Äggkartonger
Tidningar
Kaffesump med tillhörande filter
Teblad
Äggskal (bryts inte ner, men fåglar äter dem gärna)
Kompostera inte:
Blöjor och mensskydd
Fimpar och snus
Aska (lägg den hellre direkt under bärbuskar)
Plast
Kattsand


Läs mer i utmärkta boken Kompost av Gunnar Eriksson, Natur&Kultur. Här tas förutom hushållskompostering även upp trädgårdskomposter och latrinkomposter. Författaren Gunnar Eriksson har komposterat i 40 år och driver butiken Kompostcenter utanför Stockholm, där alla sorters behållare, pellets och strö finns att köpa.Här hittar du komposter
Biokub: www.biokub.se
Separett: www.separett.com
Mullbänken: alltitra.se
Greenline Master: www.greenline.eu
Joraform: Kompostbutiken.se
Alla märken: Kompostcenter, www.kompostcenter.se
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt