Kompakt med kakelugn

Ingen centralvärme, tungt vedbärande och tre personer som delar på ett sovrum. Ändå vill Cecilia och hennes söner absolut inte flytta från sin pyttelilla lägenhet, som värms enbart av två kakelugnar.

De milt pastellfärgade husen i Midsommarkransen utanför Stockholm byggdes 1910-1912 som arbetarbostäder och ligger grupperade kring grönskande innergårdar med syrener och plats för lek.

Här bor Cecilia med sina två söner, i en tvåa på 54 kvm.  Det är trångt men familjen trivs så bra med den gröna gården, gemenskapen i huset och lägenheten att Cecilia inte vill flytta. I stället har hon ägnat mycket tid åt att bygga och tänka ut kluriga lösningar för trångbodda.  Inbyggda bokhyllor, hyllor över dörrarna och ganska få saker gör att hon och pojkarna får plats.

Alla rum är väl utnyttjade men inte övermöblerade. I vardagsrummet finns soffa, matbord och en bänk vid fönstret där man kan sitta och göra läxor eller titta ut. I köket finns ett litet bord som passar för vardagens måltider, har man gäster sitter man vid det långa bordet i vardagsrummet, en innerdörr lagd på två bockar. Det minimala duschrummet är inhyst i två före detta garderober, tillräckligt stora för att få in dusch, handfat och toalett. I sovrummet står tre sängar, Cecilias och barnens, ihop med garderober för kläder och skåp för leksaker. Men lägenheten känns inte trång, mycket beror det nog på att den är så väl organiserad.

Här finns ingen centralvärme, vilket är ganska ovanligt i flerbostadshus numera. Av någon anledning blev kakelugnarna och kökspannorna kvar här på 1960-talet, när de revs ut i de flesta andra hus. Cecilia berättar att föreningens styrelse förra året tog upp frågan om att i stället installera fjärrvärme, men förslaget röstades enhälligt ned.

–Vi vill ha kvar våra eldstäder! Styrelsen fick till och med avgå efter det mötet, så upprörda blev känslorna inför att ersätta kakelugnarna.

I Cecilias tvåa finns två kakelugnar kvar, hon använder mest den i vardagsrummet. –Jag eldar en brasa i vardagsrummet på morgonen och en på kvällen, det tar två timmar att få det varmt och då har vi ungefär 22 grader inne. Men på morgnarna är det kallt, särskilt på golvet.

Föreningen bekostar renovering av rökkanaler för en kakelugn per lägenhet, Cecilia har nyligen fått sin omsatt. Däremot måste varje familj själv hålla med bränsle och det går åt en hel del när veden är enda uppvärmning. Cecilia hämtar hos sin mamma på landet, tre flyttlådor med ved räcker en månad och förvaras på vinden i väntan på eldning. Alla lägenhetsinnehavare har löst uppvärmningsfrågan på sitt sätt; de flesta har minst en kakelugn kvar, någon har vedeldad kökspanna, någon en kamin och någon har valt vattenburen värme i hela lägenheten. Vill man kan man installera vedspis i köket. Det finns också elburen värme i huset, men det blir för dyrt och används inte av många. I fastigheten finns också de gamla gasledningarna kvar, och många har kvar den gamla gasspisen. Cecilias tvåa har dock elspis.

Många av lägenheterna i huset är välbevarade, men vissa är helt omgjorda.

–Lägenheten under min har helt öppen planlösning, det är jag glad att den här inte har, säger Cecilia. Däremot önskar jag att jag hade haft originalköket kvar, eller ett fult och risigt kök så jag kunde få göra om det. Det jag har nu är för fint för att jag skall kunna riva ut det, men jag skulle hellre vilja ha ett platsbyggt lantkök.

Tegelväggen i köket har Cecilia knackat fram, trasiga fogar har lagats med kalkbruk.  Skafferiet var igensatt med en gipsskiva, Cecilia tog bort den, satte dit pärlspont och byggde hyllor. Hon valde att göra hyllorna extra grunda för att inte samla på sig för mycket varor i skafferiet, ett listigt sätt att hålla mängden saker nere.

Lite saker och smarta lösningar i all ära, men det som mest bidrar till att det inte blir för trångt är den fina innergården. Familjen är alltid där, på somrarna är barnen ute från tidig morgon till sen kväll.

–De har kompisar där, vi äter ute, grillar, hänger tvätt, umgås med grannar. Barnen har ordnat loppmarknad i trappan och har alltid kompisar att vara med. Vi trivs jättebra här och vill aldrig flytta från gården!

 

Foto Per Myrehed

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt