Konsten att anlägga en rabatt

Man vågar nästan påstå att en trädgård utan blommor som lyser mot allt det gröna inte riktigt är en trädgård. En rabatt med perenner är något av det mest tacksamma och lättskötta man kan tänka sig och det finns perenner för alla smaker och i alla möjliga färger som blommar från vår till höst. Inget är så välkomnande som att mötas av en slösande och yppig blomning, det får oss garanterat att bli avstressade och på gott humör!Ju bättre och ju mer noggrant man planerar sin trädgård, desto mer får man tillbaka senare. Börja med att fundera på vilken stil rabatten skall ha. Mer strikt med tuktade raka former, eller yvigare och mer gammaldags? Tänk också på att välja växtsorter som blommar när man är hemma. Var någonstans i Sverige man bor avgör också vad som går att plantera i rabatten. Här följer några goda råd för att lyckas med rabatten.

Var skall den placeras?
Börja med att bestämma var någonstans rabatten skall placeras. Fundera över om den skall ligga intill husväggen, längs med en gång eller fritt på gräsmattan. Om den skall placeras längs med husväggen är det viktigt att jorden inte ligger direkt mot huset - det mår inte huset bra av och inte heller växterna då regnet inte riktigt når fram. Lägg i stället en cirka 30 centimeter kant av grus, makadam eller sten mellan hus och rabatt.

Vilken form skall den ha?
Det finns inga regler för hur en rabatt skall se ut men den vanligaste formen är en rektangulär rabatt. Rabatter med mjuka svängda eller runda former är också vanligt förekommande. Plats och smak får avgöra. Det är ofta fint med en rak bakkant och en mjukt rundad framkant. Ta gärna hjälp av vattenslangen för att få till en bra böjform. Viktigt dock är att inte göra rabatten för smal, det kan då vara svårt att få plats med växterna. Om rabatten är friliggande är ungefär 1,5 meter lagom. Ligger rabatten längs med husväggen får man kanske inte plats med den bredden, då gör man den helt enkelt så bred som det är möjligt. Glöm inte att en mycket stor rabatt kanske behöver små skötselgångar så att man kommer åt att rensa ogräs.

Bra jord är a och o.
Innan plantering skall jorden göras i ordning; har det tidigare varit gräs på platsen för rabatten så måste grässvålen grävas bort. Är det grusigt och stenigt måste även den jorden grävas bort. Jord på ungefär ett spadtags djup brukar vara en bra regel. Fyll sedan på med fin och ogräsfri jord. Mer jord än vad man tror brukar gå åt så ett bra tips är att beställa hem jord i en så kallad big bag. Att släpa hem säckar om femtio liter brukar bli både skrymmande och arbetsamt. Tänk också på att fylla upp ordentligt, dels så sjunker jorden ihop efter ett tag och dels så ser man växterna bättre om rabatten ligger lite ovanför den omkringliggande marken.

Konsten att välja växter
Därefter är man framme vid den svåraste men roligaste delen av arbetet - att välja vilka växter man skall ha! Här finns en mängd faktorer att ta hänsyn till innan man går ut och handlar. Ta först reda på om rabatten mestadels ligger i sol eller i skugga. Fundera på i vilken färgskala den skall gå, om rabatten ligger invid huset kanske färgskalan skall harmoniera med husets färg. Det finns en del grundknep att ta fasta på; vita blommor försvinner i stark sol, de gör sig allra bäst i skuggigare lägen och i skymningen. Starka färger syns tvärtom inte så bra i skugga utan kommer till sin rätt i direkt sol.
Sverige är indelat i flera odlingszoner och det finns växter som passar bäst längre söderut men det finns också många växter som mår alldeles utmärkt i ett kallare klimat - ta reda på vilken klimatzon du bor i. Har man rådjur, sorkar eller annat djurliv i krokarna måste man ta hänsyn till det. Inget gör en mer ledsen när man lagt ner mycket pengar och arbete på en plantering för att sedan upptäcka att även rådjuren gillade den.

Det är viktigt att växternas form, uppbyggnad och textur bildar en bra och kontrastrik helhet. Med textur menas hur bladen och blommorna ser ut; matta, luddiga eller buckliga till exempel. Väljer man växter med för lika textur kan det upplevas som lite tråkigt, växter med olika textur kan i stället framhäva varandra. Tänk högt mot lågt, strävt mot glansigt, stramt mot yvigt och så vidare. Vanligast är att plantera höga perenner i bakkanten och sedan i fallande skala till låga kantväxter längst fram. En mer fri form där marktäckande perenner vävs in mellan högre buskar och perenner är även det fint. Tänk på att inte välja för många färger i en och samma rabatt, det gör sig ofta bäst med större sjok av samma färg i planteringen. Välj inte heller för få plantor av samma sort, minst 3 – 5 stycken, annars kan rabatten lätt upplevas som för plottrig.
Funkior (hostor) och nävor (geranium) finns i en mängd olika varianter och tål de flesta lägen. Pioner, borstnejlikor och stjärnflocka är andra tacksamma växter liksom daggkåpor (alchemilla). Fina marktäckare är vintergrönan, (vinca minor) och myskmadran (galium odorata). Det finns rosor också för dem som inte har gröna fingrar! Tåliga och lättskötta buskrosor av vresrostyp kräver ett minimum av skötsel och klarar de magraste jordar. De finns att få i olika röda, gula och vita färger. Äppelrosorna, (rosa rubiginosa) är också lättskötta och väldoftande och vill man ha klätterrosor finns det modernare hybrider av gammaldags honungsros som är mycket tacksamma.

Äntligen dags att plantera
Bästa tiden för plantering är på våren då jorden fortfarande är relativt fuktig och på hösten, då räcker det oftast att vattna precis vid planteringstillfället. Undvik att plantera mitt i sommaren då det ofta blir för varmt och torrt. Plantorna skall inte sättas för tätt då de snabbt växer ihop, men de skall inte heller sättas för glest. Fråga gärna på plantskolan vilket avstånd som är lämpligt, olika växter växer ihop olika fort. Man kan alltid dela plantorna efter några år om det blir för tätt. Sätt plantorna aningen djupare än hur de står i krukorna. Det här gäller för de flesta perenner förutom pioner som planteras på samma nivå som i krukan. Gräv ett hål som är lite större än plantan men gör det inte för spetsigt i botten. Det kan då lätt bildas en luftficka och rötterna behöver alltid kontakt med jorden. Sätt ner plantan och fös jord runt om och tryck till med ett bestämt tryck så att plantan står stadigt. Bar jord gynnar tillväxt av ogräs, man kan i stället så i lite sommarblommor mellan perennerna den första växtsäsongen i väntan på att de skall växa till sig. Vallmo, rosenskära och sommarlövkoja är tacksamma ettåringar. Vattna ordentligt i etableringsfasen.

Läs mer
Perenner. Inspiration, skötsel, lexikon. M. Hansson, B. Hansson, Prisma
Perenna rabatter. E. Robild, G. Persson, Natur & Kultur.
Text: Ulrika Rydh
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt