Lär dig pappspänna tak!

Att pappspänna taket är ett gammalt sätt att få släta, vackra innertak, och än finns det hantverkare som behärskar konsten. Följ med till ett hus som fick ny pappspänning!

Pappspända innertak har förekommit sedan 1800-talet. Föregångaren var tak av linneväv, vanligast i elegantare miljöer. Linnet var dock tungt och gjorde att taken hängde ned med tiden.
Vid slutet av 1800-talet kunde man tillverka papper i rulle och de pappspända taken gjorde entré. Fram till 1950-talet var det vanligt med papptak, ofta i finare rum som salar. Köken hade vanligen oljefärgsmålad pärlspont i stället för papp.
Vanligen lade man ett enkelt undertak, ofta av återanvända bräder, som sedan täcktes med pappen. Många river ner sina papptak i tron att finna ett vackert pärlsponttak, och blir besvikna av de enkla brädtaken därunder. Låt i stället pappen sitta kvar, den är ett värdefullt vittnesmål om husets historia!
I det här huset utanför Katrineholm, byggt omkring 1880, var det gamla papptaket nedtaget. Över spikraderna hade man satt utsmyckningsbjälkar, som de nya ägarna tog ned. Därför är taket inte målat i de gamla skarvarna, där spikarna och rester av gammal takpapp fortfarande satt kvar. Taket är av vanlig råspont och har inte satts upp i avsikt att synas, det här taket är gjort för att täckas av papp.
Ägarna bestämde sig för att åter pappspänna taket och tog målarna Per Edlund och Josef Rosendahl till hjälp.

Först togs all gammal spik och alla gamla papprester bort. Taklisterna, som var av senare typ, togs också bort innan målarna satte i gång.
1. Pappret skärs till. Våderna ska vara längre än rummet är brett, överskott kan skäras eller klippas av senare.

2. Pappret blöts. Per Edlund och Josef Rosendahl använder en tryckspruta för trädgården, men det går lika bra att pensla på vatten. Pappret ska vara ganska blött, men inte drypande. Våderna rullas löst ihop och får ligga och dra åt sig vatten. Här blöter målarna ett par våder åt gången. Låter man dem ligga över natten, som ofta rekommenderas i äldre böcker, blir de för blöta och smulas sönder när man drar ut dem.3. Efter ungefär en halvtimme börjar målarna pappspänna. Den första våden passas in i hörnet på rummet och fästs tillfälligt med häftpistol ute i kanterna. När våden är uppe spikas den med ungefär två klippspikar per decimeter. Här används blånerad klippspik i dimensionen ¾”.


4. Spikremsorna blötläggs och sätts sedan upp över skarven. På remsan spikar man sedan tätt, en spik per centimeter. Utan spikremsor kan pappret ryckas sönder när det torkar.
5. Nästa våd passas in mot den förra. Målarna ritar markeringar med blyertspenna på den första våden och passar in den nya våden mot markeringarna.

6. När alla våder är uppe och spikade med remsor är det dags att täcka fogarna. Remsor av tapetpapper, så kallade torremsor, klipps till ungefär 5 centimeters bredd och läggs i vatten tills de är genomblöta och sätts sedan över skarven. En annan remsa, ungefär dubbelt så bred som torremsorna, målas med tapetklister och sätts med klistersidan mot taket över torremsan. Arbetar man tillräckligt snabbt sitter torremsan kvar eftersom den är blöt.
7. Taket får torka i ungefär ett dygn.
8. Taklister sätts tillbaka. Det är viktigt att taklisterna spikas ordentligt, eftersom man senare ska täcka också dem med takpapp.
9. Per Edlund skär remsor av papp för att täcka listerna, de ska vara ungefär dubbelt så breda som själva taklisten. Listremsorna blöts och limmas med tapetklister.
10. Taket målas med limfärg (se hur man gör här intill).
11. När taket är målat kan man tapetsera rummet.LIMFÄRG (räcker till 15 – 20 kvm)
• 2,5 l vatten
• 5 kg krita
• 1 dl cellulosalim
• 1 l vatten
Blötlägg cellulosalimmet i 1 liter ljummet vatten över natten.
Häll 2,5 liter vatten i en hink och strö därefter ner kritan i vattnet utan omrörning, så att den bildar en bergstopp i vattnet. Låt stå över natten.

Måla taket

Taket måste först grundmålas med mager linoljefärg, bestående av en del balsamterpentin och en del mager linoljefärg. Måla, som alltid med linolja, tunt. Eventuellt kan taket behöva målas två gånger. Låt taket torka ordentligt.
När du ska måla med limfärg: Börja röra i krit- och vattenblandningen, tillsätt sedan lim, lite i taget. När två tredjedelar lim är tillsatt, pröva färgen genom att stryka ut lite färg på ett papper. Torka pappret genom att hålla det över en varm kamin eller spisplatta. När färgen är torr, böj pappret. Om färgen spricker är det för mycket lim i, tillsätt då mer vatten eller krita. Stryk sedan med fingret över färgen. Om den kritar behövs mer lim.
Det brukar stå i böcker att det går bra att rolla limfärg gjord på cellulosalim, men det är stor risk att limfärgen fäster dåligt med roller. Var därför beredd på att pensla områden med vanlig pensel, där färgen inte fäst utan bildat "ödlehud".
I äldre tid användes benlim, pärllim, som har bättre hållfasthet än cellulosalim. Limfärg av cellulosalim kritar mycket. För att göra cellulosalimfärgen mer hållfast kan man tillsätta ammoniak. I ett gammalt beprövat recept tillsätts 1-2 dl urin i färgen innan man rör om ordentligt.


Tvätta bort gammal färg

Skall du tvätta bort gammal limfärg från ett papptak får du inte använda vatten, då kan pappen tappa formen. Använd i stället tapetklister; stryk på, låt verka en stund och skrapa bort färgen med en spackelspade.

Laga taket
Laga hål i pappen genom att klistra över remsor av oklistrat tapetpapper. Riv i stället för att klippa så syns inte skarvarna lika tydligt. Använd tapetklister eller limvatten på baksidan av lappen och låt torka, varpå pappen kan målas med limfärg.


Text Cecilia Tuohy
Foto Therese Jansson
Text: Cecilia Tuohy
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt